Bevolkingsonderzoek prostaatkanker zou 25.000 euro per gewonnen gezond levensjaar kosten

prostaatkankerMannen die uit voorzorg worden onderzocht op prostaatkanker, lopen minder kans om aan de ziekte te overlijden. Dat is niet verrassend, maar een grote Europese studie onder leiding van het Rotterdamse Erasmus MC presenteerde onlangs de resultaten.

Voor het onderzoek werden zo’n 100.000 mannen gevolg gedurende het onderzoek. De ene groep werd wel gescreend, de andere groep mannen niet. Als mannen tussen de 55 en 59 jaar iedere twee jaar een bloedtest zouden ondergaan, 3 testmomenten, vermindert de kans op overlijden met 13 procent. De kosten: 25.000 euro per gewonnen gezond levensjaar. De onderzoeker concluderen dat “beperkte screening zinvol kan zijn”. Screening heeft daarnaast ook nadelen. Prostaatkanker wordt niet altijd ontdekt en een operatie is ook niet altijd nodig. Ongeveer 30 procent van de prostaatkankers die met de screening wordt gevonden zou anders onontdekt zijn gebleven “en feitelijk dus geen behandeling nodig hebben”, aldus de onderzoekers.

Of zo’n bevolkingsonderzoek er komt, is aan de politiek. De Gezondheidsraad komt in de nabije toekomst met een advies al dan niet bevolkingsonderzoek in te voeren voor prostaatkanker.

Bron: WordPress/erasmuc mc