Helft huisartsen piekert of voelt zich onrustig

Array

Infographic_Huisartsen-MovirHuisarts haalt veel voldoening uit het vak
Vier op de tien huisartsen heeft een verhoogd of hoog stressniveau. Ondanks dat het merendeel (92%) regelmatig voldoening haalt uit zijn werk, voelt bijna een op de twee huisartsen zich onrustig, of piekeren ze. Dit blijkt uit de werkplezier-werkdrukscan van arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir onder 693 huisartsen.

Privéleven onder druk
39 procent van de huisartsen geeft aan dat door de werkdruk het privéleven onder druk staat en een op de drie heeft het gevoel zowel op het werk als thuis tekort te schieten. Louis van Drunen, directeur van Movir: ‘Huisartsen halen veel plezier uit hun werk en vinden het gelukkig allemaal leuk om met hun patiënten om te gaan. Verder geven huisartsen aan dat privéproblemen niet lijden tot concentratieverlies op het werk, maar de werkdruk zorgt wel voor stress in de thuissituatie.’ Bijna de helft van de huisartsen heeft het gevoel geleefd te worden en een op de vijf kan zich thuis niet of nauwelijks meer ontspannen.

Angst om fouten te maken
Een op de drie huisartsen geeft aan dat ze bang zijn om fouten te maken. Hoe jonger de huisarts, hoe eerder men bang is om fouten te maken. Uit de scan komt verder naar voren dat de helft van de  huisartsen regelgeving, administratieve lasten en de eisen van zorgverzekeraars zien als extra druk. Tevens blijkt dat vrouwen vaker een verhoogd stressniveau hebben dan mannen. ‘Een goede balans is essentieel om de kans op uitval te minimaliseren, hoe gemotiveerd je ook bent en hoe leuk je je beroep ook vindt,’ aldus Van Drunen.

Behoefte aan coaching
Het merendeel voelt zich gewaardeerd door de collega’s. Wel vindt men het lastig om collega’s aan te spreken op hun functioneren. Meer dan de helft heeft regelmatig moeite om de eigen grenzen aan te geven. Bijna een kwart van de huisartsen mist directe coaching of intervisie. Van Drunen: ‘Onze verzekerden kunnen kosteloos gebruik maken van de onafhankelijke coaching- en counselingdienst  Elestia. Wij zien al een toename van het aantal huisartsen dat hier gebruik van maakt.’ Bijna de helft van de huisartsen komt met werkgerelateerde vaardigheidsvragen, waaronder het omgaan met conflicten, time-management en het leren stellen van grenzen.

Over de werkplezier-werkdrukscan
De werkplezier-werkdrukscan is een zelfdiagnosetool voor huisartsen om een inzage te krijgen in de balans tussen werkdruk en werkplezier. Namens Elestia, de onafhankelijke coaching en counselingdienst van Movir, is deze online tool ontwikkeld en in de markt gezet. Vanaf oktober 2013 tot februari 2015 hebben 693 huisartsen deze online tool ingevuld. De tool is een opvolging van een onderzoek dat  LSJ Medisch Projectbureau in 2012 voor Movir uitvoerde naar langdurige stressfactoren onder huisartsen.

Over Movir
Movir is een arbeidsongeschiktheidsverzekeraar die zich richt op hoog opgeleide zakelijk en medisch professionals. Sinds februari 2015 is er een Soepel&Zeker AOV, speciaal voor ondernemers. Movir biedt de verzekeringen aan via onafhankelijke verzekeringsadviseurs. Movir adviseert niet. Movir onderscheidt zich door preventie als kerntaak te zien en het risico op arbeidsongeschiktheid hierdoor te verkleinen. Dit uit zich onder andere in preventieprogramma’s en de 24 uur per dag, 365 dagen per jaar beschikbaarheid van onafhankelijke coaches waar de Movir verzekerden en hun gezin kosteloos gebruik van kunnen maken.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen