FNV niet akkoord met nieuw voorstel cao ambulances

Array

FNV Zorg & Welzijn gaat niet akkoord met het nieuwe voorstel van werkgeversvereniging AZN voor een cao ambulances. Dit is vandaag in een ledenbijeenkomst besloten. Ambulancemedewerkers voeren al ruim zeven weken actie voor een fatsoenlijke loonsverhoging, werkzekerheid en aanpak van de werkdruk. Ook over het nieuwe voorstel van de werkgever zijn ze nog lang niet tevreden. De komende weken blijven ze actievoeren totdat de werkgever ingaat op de gestelde eisen. CNV Zorg & Welzijn heeft het werkgeversvoorstel wel getekend.

Ambulance1Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn zegt dat de leden zich nog steeds geschoffeerd voelen door de AZN: ‘De ambulancemedewerkers willen een fatsoenlijke loosverhoging van 2,5% per jaar. De AZN presenteert het nieuwe voorstel alsof er een loonsverhoging van 3% voor twee jaar in staat, maar het gaat hier om de bekende sigaar uit eigen doos. Deze verhoging is inclusief de compensatie voor de pensioenvrijval waar werknemers sowieso al recht op hebben. Bovendien gaat het om een looptijd van twee jaar. Als je alles uitrekent, heb je als medewerker over het jaar 2015 eigenlijk maar een loonsverhoging van 0,4%!’

Andere eisen waar de AZN in het nieuwe voorstel niet aan voldoet, zijn:

  • goede afspraken voor het ouderenbeleid op korte en lange termijn. Dat betekent onder andere geen verplichte nachtdiensten voor oudere werknemers. AZN doet nu alleen onaantrekkelijke voorstellen;
  • afspraken in het kader van de Wet Werk en Zekerheid, zoals reparatie van het derde WW-jaar en vaste contracten in plaats van de vele huidige uitzendcontracten;
  • Concrete aanpak van agressie en geweld. Ambulancemedewerkers hebben hier dagelijks mee te maken. Het verhindert ze om hun werk naar behoren uit te kunnen voeren en het is schadelijk voor de gezondheid van medewerkers. Er moet stringenter beleid voor komen.

De ambulancemedewerkers blijven actievoeren. Ze houden zich al zeven weken strikt aan hun werktijden: zo voeren ze geen overwerk meer uit, werken ze geen extra diensten meer en nemen ze hun afgesproken pauze. In de regio’s Rotterdam, provincie Utrecht, Midden Nederland, Amsterdam en Noord-Holland Noord hebben werknemers ook een werkonderbreking van twee uur gehouden. Deze werkonderbrekingen zullen de komende periode verder worden voorbereid.

Bron: FNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen