Gemeenten: onvoldoende oog voor mantelzorgers

Array

mantelzorgGemeenten nodigden in vijfentachtig procent van de gevallen mantelzorgers niet uit voor het keukentafelgesprek over het zorgaanbod voor diegene voor wie zij zorgen. Dit blijkt uit de cliëntenmonitor van Aandacht voor Iedereen. Inmiddels heeft drieënveertig procent van de zorgvragers al wel een gesprek gehad. Dat is een zorgelijke ontwikkeling, omdat veel mantelzorgers problemen ondervinden van het nieuwe stelsel.

Wensen en behoeften
Zo geeft een derde van de mantelzorgers aan dat bij de toekenning van het nieuwe zorgaanbod, geen rekening is gehouden met hun wensen en behoeften. Veertig procent van de mantelzorgers geeft te kennen dat zij zich zwaarder belast voelen door het nieuwe aanbod en dat terwijl het nieuwe stelsel juist een hoofdrol toebedeelt aan de mantelzorger.

Betrekken van mantelzorgers
Zonder goede mantelzorg heeft het nieuwe stelsel geen toekomst. Daarom is het van belang dat de mantelzorger betrokken wordt bij het onderzoek naar de zorgbehoefte van mensen met een beperking. Dat is als zodanig ook avastgelegd in de WMO 2015.

Gezonder zorgen
Mantelzorgers kunnen hun taak alleen volhouden op een manier die bij hun eigen leven past. Een indicatie zal ook rekening moeten houden met het sociale leven van mantelzorgers en hun belastbaarheid. Wanneer de mantelzorger op een goede wijze ondersteuning krijgt, dan werkt dat uiteindelijk voor iedereen beter uit,

Bron: Spierziekten Nederland/Aandacht voor Iedereen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen