Zorgvuldige informatie nodig voor gesprek over reanimatiekansen

Array

Wanneer artsen en verpleegkundig specialisten met kwetsbare ouderen  praten over reanimatie moet dit gebeuren op basis van juiste cijfers over uitkomsten bij (kwetsbare) ouderen. Dat was én is het uitgangspunt bij de richtlijn die Verenso, het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland) in 2013 publiceerden. Na de zomer bekijken Verenso, NHG en V&VN of de richtlijn ‘Anticiperende besluitvorming over reanimatie bij kwetsbare ouderen’ aangepast moet worden op basis van nieuwe Nederlandse studies.
reanimatieIn de media wordt een discussie gevoerd over de juistheid van cijfers over overleving en kwaliteit van leven na reanimatie bij ouderen. Publicatie van nieuwe Nederlandse onderzoeken, waaronder het AMC, was hiervoor de aanleiding. Dit roept vragen op bij ouderen, patiënten, artsen en andere zorgprofessionals over de betekenis van deze nieuwe onderzoeksgegevens. Na de zomer bekijken Verenso, NHG en V&VN of de richtlijn ‘Anticiperende besluitvorming over reanimatie bij kwetsbare ouderen’ aangepast moeten worden op basis van nieuwe Nederlandse studies. Hierover zullen zij onder andere ook afstemmen met de Nederlandse Vereniging voor Euthanasie (NVVE), de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR), ouderen- en patiëntenorganisaties. Als blijkt dat de richtlijn en publieksinformatie moet worden aangepast zal dat bekend gemaakt worden.

Richtlijn
Verenso, NHG en V&VN hebben destijds voor de richtlijn de toen beschikbare internationale wetenschappelijke literatuur geanalyseerd over (besluitvorming over) reanimatie bij kwetsbare ouderen. De richtlijn en samenwerkingsafspraken voor artsen en verpleegkundig specialisten zijn te vinden op de websites van Verenso, NHG en V&VN. De voorlichting voor ouderen over reanimatie staat op Thuisarts.nl

Bron: Verenso

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen