Makkelijker hartcellen maken uit eigen huidcellen

Array

De onderzoeksgroep van prof. Christine Mummery vormt door hartpatiënten afgestane huidcellen in het lab om tot stamcellen. Deze laat men vervolgens stapsgewijs uitrijpen tot diverse typen hartspiercellen.
Tot voor kort was de celoogst echter gering en beperkt tot ventrikelcellen en atriumcellen. In Nature Biotechnology beschrijven de onderzoekers hoe de celproductie aanzienlijk kan worden opgeschaald. En passant ontdekte men dat dit eveneens geldt voor geleidingscellen, ook wel pacemakercellen genoemd. Dit vormt de basis  voor onderzoek naar de (moleculaire) oorzaak en behandeling van een breed spectrum aan hartziekten. 

mummeryGewone lichaamscellen kan men tegenwoordig in het lab een soortverjongingskuur laten ondergaan. Ze worden stamcellen met het vermogen alle mogelijke celtypen te vormen. Die stamcellen dwingt men eerst een bepaalde richting uit (het worden ‘voorlopercellen’) en na een aantal delingen rijpen deze cellen uit tot het gewenste celtype. In Leiden weet men zo hartspiercellen te maken, bijvoorbeeld uit cellen afkomstig van mensen met een erfelijke hartziekte. Dergelijke kweekcellen leren ons veel over de oorzaak en ontwikkeling van hartkwalen. Bovendien kunnen er nieuwe medicijnen op worden getest, zoals middelen tegen hartritmestoornissen.

Nu ook geleidingscellen
“Het heeft ons jaren gekost een protocol uit te werken om uit die zogeheten geïnduceerde pluripotente stamcellen hartspiercellen te maken,” vertelt prof. Christine Mummery, afdelingshoofd Anatomie en Embryologie van het LUMC. “Aanvankelijk was het probleem dat vervolgens vier van de vijf cellen kenmerken hadden van de ventrikelcellen (hartkamercellen) en slechts één vijfde van atriumcellen (boezemcellen). Vorig jaar publiceerden we hoe door op het juiste moment vitamine A toe te voegen, de balans zo kan worden verschoven dat twee van de drie cellen kenmerken heeft van een atriumcel. Toch misten we nog één hele belangrijke component: de zogeheten geleidings(‘pacemaker’)cel, die de samentrekkingen van het hart regelt door periodiek elektrische signalen af te geven aan de andere harspiercellen.”

Gigantische opschaling
Er was nog een ander probleem: in tegenstelling tot bijvoorbeeld voorlopercellen van hersencellen delen hartvoorlopercellen slechts enkele keren. Beide problemen lijken nu opgelost. De onderzoekers voorzagen de stamcellen van een extra kopie van een gen betrokken bij celdeling in het foetale hart, met daaraan een moleculaire aan-uit-schakelaar gekoppeld die reageert op een antibioticum. Ook bouwde men een genconstruct in dat een lichtgevend (groen) eiwit maakt zodra zo’n cel het kenmerk krijgt van een (hart)voorlopercel. Het juiste moment om het antibioticum toe te dienen bleek te zijn vlak voordat de cellen groen zouden worden: aldus deelden de voorlopercellen nog minstens veertig keer alvorens hartspiercel te worden, een gigantische opschaling.

Biopacemaker
Door het antibioticum te verwijderden kan men voorlopercellen op ieder moment laten uitrijpen tot hartspiercellen, mits men de juiste mix stoffen toevoegt. Mummery: “Maar nu we zoveel meer hartspiercellen hadden viel ons op dat er (kloppende) cellen tussen zaten die niet groen waren geworden. Bij nadere analyse bleken dat geleidingscellen te zijn. We hadden al eerder het vermoeden gehad van dergelijke cellen, maar nu bleek hun aandeel ruim voldoende om ze met behulp van antilichamen tegen een specifiek kenmerk te verrijken tot 100 procent. We kunnen nu dus óók de effecten van allerlei medicijnen testen op modellen voor aandoeningen van het geleidingssysteem. En in de toekomst zullen elektrische pacemakers misschien kunnen worden vervangen door lichaamseigen biopacemaker.”

Birket MJ, Ribero MC, Verkerk AO, Ward D, Leitoguinho AR, Hartogh SC den, Orlova VV, Devalla HD, Schwach V, Bellin M, Passier R, Mummery CL.   Expression and developmental patterning of cardiovascular progenitor cells derived from human pluripotent stem cells. Nature Biotechnology 2015

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen