Negatief zwemadvies Scheveningen door aanwezigheid van zeevonk

Array

In overleg met Rijkswaterstaat adviseert de gemeente Den Haag uit voorzorg om niet de zee in te gaan. Zondag 2 augustus werd voor de kust van Scheveningen een rode gloed aangetroffen. Uit monsters van Rijkswaterstaat blijkt dat het gaat om zeevonk. Dit is een algensoort die mogelijk irritatie aan huid en luchtwegen kan geven. De zeevonk (Noctiluca scintillans) is een dinoflagellaat van 0,5 tot 1 millimeter groot, die voorkomt in zeewater. Rijkswaterstaat doet nader onderzoek en houdt de situatie in de gaten. In de loop van de dag komen ze opnieuw met een advies op basis van metingen
Noctiluca scintillansZeevonk valt onder de pantserwieren, een groep eencelligen waarvan we niet zo goed weten of het planten of dieren zijn. Zeevonk heeft geen bladgroen om met behulp van zonlicht voedsel te maken, en dus moet hij andere organismen eten om te leven. Dat is een dierlijk kenmerk. In het Nederlands wordt zeevonk daarom ook wel een zweephaardiertje genoemd. Zeevonk leeft onder meer van kleinere planktonplantjes en -diertjes en visseneitjes. Opgegeten algencellen kun je zelfs als groenige vlekjes zien wanneer je het onder een microscoop bekijkt. Die opgegeten algencellen kunnen de zeevonkcel voor een tijdje van voedsel voorzien.

N. scintillans lijkt zelf niet giftig te zijn, maar als het zich gulzig voedt op fytoplankton, kan het hoge niveaus van ammoniak in de omgeving afscheiden wat kan gaan cumuleren. Dit kan toevoegen aan de door andere dinoflagellaten, zoals Alexandrium spp. neurotoxinen of Gonyaulax spp. , dat kan schadelijk zijn voor andere waterdieren die in het gebied leven .
U kunt wel naar het strand toe gaan. Op de stranden waar niet gezwommen kan worden wordt de rode vlag gehesen. Let hier dus goed op als u op het strand bent!

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen