
Marktwerking faalt in contracteerproces orthopedisch hulpmiddelen
ArrayZorgaanbieders geen onderhandelingspartij voor zorgverzekeraars
NVOS-Orthobanda (NVOS), de Nederlandse branchevereniging van orthopedische schoentechnici en instrumentmakers heeft in een brandbrief de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) opgeroepen het contracteerproces tussen hun aangesloten leden en zorgverzekeraars onder de loep te nemen. Belangrijkste aanleiding is het nieuwe contracteerproces dat Zilveren Kruis- Achmea recentelijk heeft ingevoerd.
Momenteel is de branche in een felle strijd verwikkeld met zorgverzekeraar Zilveren Kruis-Achmea. Allereerst wil deze zorgverzekeraar 15% van de in 2015 gecontracteerde leveranciers afstoten zonder daarover de dialoog aan te gaan. Verzekerden kunnen hierdoor in veel gevallen niet meer terecht bij hun vertrouwde leverancier of worden voor hogere kosten gesteld.
Daarnaast wijzigt Zilveren Kruis-Achmea regelmatig de “spelregels” in haar inkoopprocedure. Leveranciers worden geacht in te stemmen met documenten die er nog niet zijn, protocollen die nog ontwikkeld moeten worden, en tarieven die nog niet vastgesteld zijn.
Het gaat de zorgverzekeraar, en Zilveren Kruis-Achmea hierin momenteel voorop, absoluut niet om kwaliteit. Eerst wordt gekeken naar prijs, waar overigens de tarieven al jaren onder druk staan. De branchevereniging houdt zich niet bezig met de tarieven omdat dit ook niet is toegestaan vanuit de Mededingingswet maar de leden krijgen zelf ook geen gelegenheid om hierover in overleg te gaan. Zilveren Kruis-Achmea verschuilt zich achter een zelf gehouden “geheim” onderzoek, een digitale portal waar de leverancier moet inloggen voor een contract, zonder dat enig gesprek mogelijk is met een zorginkoper. Zorginkoop is dan eigenlijk alleen nog maar risico afkopen.
Kwaliteit van zorg
Al regelmatig is de macht van de zorgverzekeraar benoemd en bekritiseerd door verschillende partijen, onder andere vanuit apothekers, huisartsen, medisch specialisten en patiëntenverenigingen. Zorginkoop is al jaren vooral prijs gestuurd terwijl zorgverzekeraars blijven beweren transparant te zijn en vooral naar de kwaliteit te kijken voor haar verzekerden.
De branchevereniging NVOS-Orthobanda luidt nu de noodklok. Vorig jaar waren zij in een juridische procedure verwikkeld met zorgverzekeraar CZ voor een beter inkoopbeleid voor haar leden. Het is tekenen bij het alom bekende kruisje, zonder gelegenheid om met een verzekeraar in gesprek te gaan. De branchevereniging en de leveranciers willen graag in goed overleg blijven met de zorgverzekeraars, willen kwaliteit blijven leveren, meegaan met innovaties en vakmensen blijven opleiden. Samen zoeken naar kwaliteitscriteria die dan ook breed moeten worden gedragen, zowel door alle zorgverzekeraars als door alle betrokken leveranciers. Samen protocollen en richtlijnen ontwikkelen om de transparantie te verbeteren. Dat kost tijd en geld maar is noodzakelijk, zo vindt de branche.
De branche werkt al jaren aan kwaliteitseisen, ontwikkelt protocollen, indicatiematrixen, steunt wetenschappelijk onderzoek en nieuwe technieken c.q. gebruik van nieuwe materialen. Tevens verzorgt de branche vakinhoudelijke opleidingen, stelt ervaringseisen aan de behandelaars en hanteert een erkenningsregeling voor haar leden waar ook eisen en voorwaarden worden gesteld alsmede klanttevredenheidsonderzoeken. Deze kwaliteitsaspecten neemt de zorgverzekeraar niet in overweging bij het contracteerproces. Zorgverzekeraars bedenken daarentegen eenzijdig kwaliteitscriteria welke onvoldoende relevant zijn, sterker nog, onnodig kostenverhogend werken voor de leveranciers en de verzekerden. Want wanneer de leveranciers geen contract hebben afgesloten met de zorgverzekeraar, dan volgt het systeem van restitutie. Iedere verzekerde heeft nog vrije keus en kan naar de schoenmaker waar hij/zij al jaren klant is. Maar misschien krijgt de verzekerde dan de factuur mee om zelf in te dienen bij de zorgverzekeraar. Zorgverzekeraar betaalt echter bij restitutie maar een percentage van de in de markt neergelegde tarieven en het verschil is dan voor de verzekerde zelf.
De branche realiseert zich dat besparingen in de zorg noodzakelijk zijn maar vindt dat het beleid van Zilveren Kruis-Achmea leidt tot een schijnbesparing. Goed aangemeten voorzieningen zoals orthopedische schoenen kunnen juist andere kosten voorkomen doordat iemand weer mobiel is, kan participeren, kan werken en zo deel kan uitmaken van de maatschappij.
Brandbrief
De NZa heeft sinds enkele jaren de Good Contracting Practices (GCP’s) opgesteld om de transparantie van het contracteerproces tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars te vergroten. NVOS krijgt veel klachten van haar aangesloten leden dat deze GCP’s niet goed opgevolgd worden. Dit is schadelijk voor het proces van de zorginkoop. Een goed functionerende zorginkoop is een cruciale voorwaarde voor een goede werking van de zorgmarkten. De NZa bewaakt daarbij het algemene consumentenbelang. Vandaar dat de NVOS de NZa een brandbrief heeft gestuurd om dit consumentenbelang te behartigen.
Over NVOS-Orthobanda
NVOS-Orthobanda is de branchevereniging van leveranciers van orthopedische hulpmiddelen en compressietherapie. De branchevereniging is opgericht in 1970 en heeft ruim 130 aangesloten leden verspreid over heel Nederland.
NVOS-Orthobanda behartigt de belangen van zorgondernemers in medische hulpmiddelen die de kwaliteit van leven voor de gebruikers verhogen. Zij treedt op als gesprekspartner van overheid, zorgverzekeraars, patiëntenverenigingen en andere belanghebbenden zoals artsen, fysiotherapeuten en investeert in onderwijs, kennisontwikkeling en innovatie. Hierdoor schept de branchevereniging voorwaarden om medische hulpmiddelenzorg van goede kwaliteit te kunnen realiseren. En deze zorg willen wij toegankelijk maken voor iedereen met een beperking.
Bron: NVOS-Orthobanda