Industriële transvetten verhogen de kans het krijgen van op hart- en vaatziekten aanzienlijk
ArrayWie frequent voedingsmiddelen met industriële transvetten eet, loopt tot een derde meer risico om te overlijden aan hart- een vaatziekten. Dat blijkt uit een onderzoek dat recent in The BMJ is gepubliceerd.
De voedingsindustrie ontwikkelde industriele transvetten als alternatief voor de ongezonde dierlijke vetten in boter en room. Maar juist de industriële transvetten blijken het risico op hart- en vaataandoeningen zeer sterk te verhogen. Welk effect de natuurlijke verzadigde vetzuren (ook transvetten) uit boter op de gezondheid hebben, is niet duidelijk op basis van deze studie.
Voor industrieel gebak en kant-en-klaarmaaltijden bevatten veel van deze industriële vetten. Door het regelmatige eten van producten die veel loopt tot 30 procent meer risico op ernstige hartklachten die te wijten zijn aan de vernauwing van de kransslagaders en arteriosclerose in die vaten. Het risico op overlijden stijgt zelfs met 34 procent in vergelijking mensen die amper industriële transvetten eten.
Bij het industrieel harden van vet wordt onverzadigd vet (olie) omgezet in verzadigd vet (gehard) waarbij de onverzadigde verbindingen verzadigd worden door middel van hydrogenering. De olie of het zachte vet krijgt zo een steviger, hardere structuur. Daardoor kan het gebruikt worden voor de bereiding van harde margarines, frituur- en bak- en braadvetten en voor het maken van gebak en koek en (gefrituurde) snacks.
Het is moeilijk na te gaan of een product transvet bevat. Soms wordt het gehalte transvet apart op het etiket aangegeven. Het gebruik van gedeeltelijk geharde olie of vet moet altijd worden vermeld in de ingrediëntendeclaratie. Staat bij de ingrediënten “plantaardig vet, gedeeltelijk gehard” of “gehydrogeneerd vet”, dan kan transvet in het product voorkomen.
De Canadese onderzoekers hebben prospectieve onderzoeken verzameld naar de risico’s van transvetten en verzadigd vet en er een meta-analyse op los gelaten. De transvetten komen niet goed uit de bus. De inname van transvetten gaat samen met 34 procent meer sterfte, specifiek met 28 procent meer sterfte aan coronaire hartziekten. De negatieve effecten op coronaire hartziekten ontstaan door transvetten uit industrieel bewerkte producten, dus niet met de melk en de kaas waar ze van nature ook in zitten.
De VS ?verbood dit jaar al het gebruik van industriële transvetten?! Volgens de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA, vaardigde in juni 2015 een verbod op transvetten uit. Industrieel geharde plantaardige oliën worden over het algemeen niet als veilig beschouwd. De wereldgezondheidsorganisatie WHO noemt transvetten giftig en wil een EU-breed verbod.
De onderzoekers keken ook naar verzadigd vet in het dieet. Verzadigd vet, dat vooral in dierlijke producten zit zoals vis, vlees, eieren en melkproducten, gaat niet samen met meer sterfte. Ook het optreden van coronaire hartziekten, herseninfarcten of type 2 diabetes hangt niet samen met de inname van verzadigd vet. Het verband tussen hart- en vaataandoeningen en dierlijke vetten wordt uit deze studie veel minder duidelijk.