Oud worden met Zorg’ schrijft muziektheater-voorstelling ‘dag mama’ over de wereld van dementie

Array

‘Oud worden met Zorg’ schreef muziektheaterstuk ‘Dag Mama’ over de wereld van dementie. Door middel van muziek, theater en wetenschap raakt ze de toeschouwer met een duidelijke boodschap: vanuit ons hart e?n hoofd kunnen we oneindig veel betekenen voor de mens met dementie. ‘Dag Mama’ is een unieke en toegankelijke voorstelling voor een breed gei?nteresseerd publiek.

ouderworden de heufDe wereld van dementie
De wereld van dementie is in veel opzichten een ‘black box’. Vaak hebben we onvoldoende besef van de leefwereld van de mens met dementie, zijn rouwende naaste en de professional die zorg draagt. Emotionele spanningen en onbegrip drijft hen uit elkaar, in een tijd dat ze meer en meer op elkaar zijn aangewezen.

Een opzienbarende voorstelling
‘Dag mama’ is een opzienbarende voorstelling over een vrouw, die zichzelf aan het verliezen is. Met de brandende vraag voor dochter hoe daarmee om te gaan. Het stuk speelt zich af in de nieuwe leefomgeving van moeder: haar kamertje in het verpleeghuis. Hier moeten de werelden van moeder, dochter en verzorgende samenkomen. Dit blijkt niet eenvoudig. De sterke liedjes, levensechte theatersce?nes en opzienbarende lezing nemen het publiek mee in hun leefwereld. Gaandeweg wordt duidelijk hoeveel invloed we op elkaar hebben en hoe we meer voor elkaar kunnen betekenen.

Oud worden met zorg
‘Dag Mama’ werd bedacht en gespeeld door ouderenpsycholoog Sarah Blom. Ze schreef de voorstelling samen met haar broers dr. David Blom (gezondheidspsycholoog/wetenschapper), drs. Misha Blom (psycholoog en liedjesschrijver) en moeder Lydia (beeldend kunstenares). Samen zorgden ze intensief voor hun inwonende, dementerende grootmoeder Niesje Teeuwen, een kranig vrouwtje van 1.55m. Via ‘Dag Mama’ vertolken ze hun bevindingen als wetenschappers, zorgprofessionals en voormalig mantelzorgers op aansprekende wijze voor een breed gei?nteresseerd publiek.

Plaats en data
De voorstelling speelt op 3 september en 15 oktober in het eigen theater van de makers (Kunsthof de Heuf) in Buren.

Bron: Kunsthof de Heuf

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen