Lancering Raamwerk Medisch Leiderschap (RML1.0)

Array

patient-en-artsOplevering competentieprofiel geeft landelijke impuls aan leiderschapsontwikkeling onder artsen
Medisch Leiderschap is een noodzakelijke competentie voor artsen van nu. Én het is te ontwikkelen. Het Platform Medisch Leiderschap en Universiteit Twente leveren met het raamwerk voor competenties voor medisch leiderschap (RML1.0) een algemeen kader voor opleiders en aios voor het ontwikkelen van leiderschapscompetenties.

Van hippe term naar competentieprofiel
Reflecteren op het eigen functioneren, constant aandacht hebben voor verbetering en sterke eigenschappen kunnen inzetten in het belang van goede patiëntenzorg; van artsen wordt tegenwoordig veel meer verwacht dan het behandelen van patiënten alleen. Op 16 september as. lanceren Platform Medisch Leiderschap en Universiteit Twente het Raamwerk Medisch Leiderschap, waar zij gezamenlijk 2 jaar aan werkten. Met het RML1.0 beschikt Nederland over kaders voor leiderschap van artsen in navolging van onder andere het Verenigd Koninkrijk, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië.

CANMeds
De term ‘leiderschap’ is recent opgenomen in het internationale CANMeds model, dat ook voor alle medische opleidingen in Nederland de basiscompetenties van artsen omschrijft. Om dit begrip hanteerbaar te maken, is een competentieprofiel ontwikkeld. Het Raamwerk Medisch Leiderschap biedt inzicht in de kennis en vaardigheden die nodig zijn om medisch leiderschap te kunnen tonen. De 12 competentiedomeinen van het Raamwerk reiken van persoonlijke ontwikkeling, zichtbaarheid en verbinden, tot aan invloed uitoefenen, innoveren en het verbeteren van zorgkwaliteit. Naast artsen en geneeskundestudenten, is het Raamwerk bijvoorbeeld bruikbaar voor opleiders, onderwijskundigen en aanbieders van nascholing bij het ontwikkelen van onderwijsaanbod.

Totstandkoming
Het RML is ontwikkeld op basis van wetenschappelijk onderzoek vanuit een duurzame samenwerking tussen Universiteit Twente (UT) en het Platform Medisch Leiderschap (PML). PML is een samenwerking van De Jonge Specialist, LOSGIO, KAMG, Vason en de LOVAH op initiatief van Generation Next, ondersteunt door de SBOH en de KNMG. De wetenschappelijke werkgroep stond onder leiding van arts-onderzoekers Wouter A. Keijser (UT), Sietse Wieringa (PML) en professor dr. Celeste Wilderom (UT).

Bijeenkomst 16 september
Met de overhandiging van het RML aan KNMG-directeur Wendela Hingst wordt het Raamwerk officieel opgeleverd ten behoeve van betrokkenen en belanghebbenden, waaronder beroepsverenigingen, opleiders en individuele artsen. Tevens luiden PML en UT hiermee de fase van doorontwikkeling in van Medisch Leiderschap in Nederland. In de komende periode zal deze resulteren in verder onderzoek en maatwerk-implementatie aan de hand van praktisch toepasbare meet- en ontwikkelinstrumenten voor Nederlandse artsen in alle verschillende disciplines.

Datum en tijd:
Woensdag 16 september, 19.00u

Adres:
Domus Medica
Mercatorlaan 1200
3502 LB Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen