Second opinion nog lang niet vanzelfsprekend

Array

Driekwart van de rugpatiënten overweegt een second opinion
Nog veel onbekend over hoe een second opinion aan te vragen binnen verzekeringspakket. Best Doctors ziet dat de behandeling wijzigt in 41% van de aangevraagde second opinions in Nederland

In een peiling over second opinion onder rugpatiënten blijkt dat driekwart van de rugpatiënten die meededen aan de survey overwoog een second opinion aan te vragen. Opvallend is dat er nog veel onwetendheid bestaat over het aanvragen van een second opinion. “Helaas denken veel patiënten dat zij de goede band met de behandelend arts beschadigen en dat het bespreken van een second opinion een vorm van wantrouwen zou kunnen zijn. Leen Voogt, van de Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten (NVVR): “Artsen vinden het aanvragen van een second opinion vaak heel normaal. Patiënten weten echter nog niet altijd dat ze er gebruik van kunnen maken binnen hun verzekeringspakket.”

Leen Voogt van de NVVR geeft aan dat zijn achterban eerder een second opinion zou moeten aanvragen, voordat de behandeling wordt beslist: “Dit voorkomt teleurstellingen als het behandelresultaat tegenvalt en veel persoonlijk en maatschappelijk leed.”

Volgens Léon Kempeneers van Best Doctors, een organisatie die second opinions verzorgt door internationale topspecialisten, is het aanvragen van een second opinion geen overbodige luxe. Uit onderzoek in Nederland tussen 2007 en 2014 blijkt dat in 27% van de gevallen bij consultatie van één van de specialisten uit het netwerk van Best Doctors de diagnose werd herzien. In  41% van de  gevallen werd een andere behandeling geadviseerd. De gemiddelde kostenbesparing door een wijziging van de behandeling is 5.090 euro per patiënt. “De second opinion helpt niet alleen de patiënt, maar ook de behandelend arts ,” aldus Kempeneers.
secondopinion_infographic_rugpatient_00001

 

 

Over de NVVR
De NVVR ‘de Wervelkolom’ is een patiëntenvereniging welke zich inzet voor de belangen van mensen met wervelkolomproblemen, in de ruimste zin van het woord.

Wat doet de NVVR?

  • verzorgt vier maal per jaar het ledenblad Wervelwind, met daarin leuke en interessante artikelen.
  • organiseert  jaarlijks een landelijke  contactdag (waarin opgenomen de ALV)
  • biedt telefonisch lotgenotencontact via onze Infolijn Wervelkolom.
  • organiseert inloopuren met als thema ‘Schuif eens aan bij een lotgenoot’.
  • complexe juridische- of medische vragen van leden kunnen voorgelegd worden aan een lid van onze Raad van Advies.
  • heeft een uitgebreide informatieve website
  • werkt mee aan richtlijnontwikkeling
  • werkt (e)mee aan projecten zoals Zicht op Pijn, Arbeidsparticipatie, Ervaringskennis etc.

 

Over Best Doctors
Best Doctors werd in 1989 opgericht door  artsen van Harvard Business School en is de verbindende schakel tussen patiënten en ’s werelds beste medisch specialisten.

Uitgangspunt is het stellen van een volledige en complete diagnose voor individuele leden, om zo te komen tot het beste behandelplan. Al meer dan 20 jaar wordt artsen over de hele wereld gevraagd, wie in hun ogen de toonaangevende specialisten binnen hun vakgebied zijn. Inmiddels bestaat de database uit ruim 53.000 experts, verdeeld o

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen