
Return to Work-interventie voor kankerpatiënten bespaart miljoenen
ArrayMiljoenen besparing per jaar door Return to Work-interventie voor kankerpatiënten
Investeren in een versnelde terugkeer naar werk bij kankerpatiënten loont, dat wijst onderzoek van de Universiteit Twente, het Academisch Medisch Centrum (AMC) en het Antoni van Leeuwenhoek uit. Een relatief eenvoudige kosteneffectieve interventie is beschikbaar, maar wordt in Nederland door vergoedingsproblemen maar heel weinig aangeboden.
Kankerpatiënten kunnen sneller weer aan het werk dankzij een door het AMC ontwikkelde interventie. Deze bestaat uit twee onderdelen: een speciaal op kankerpatiënten gericht consult bij de bedrijfsarts en een specifiek beweegprogramma dat de patiënt volgt. Met name het aantal per week gewerkte uren stijgt door de interventie. Naast de door patiënten beleefde winst in kwaliteit van leven, is er ook voor de maatschappij financiële winst te behalen. Als de aanpak voor alle Nederlandse kankerpatiënten beschikbaar zou zijn, kost dat jaarlijks 15 miljoen euro. De maatschappelijke opbrengst aan extra productiviteit is 92 miljoen euro per jaar.
De Return to Work-interventie wordt in Nederland door ziekenhuizen maar heel weinig aan patiënten aangeboden. In Nederland en in vier andere onderzochte Europese landen krijgen ziekenhuizen het aanbieden van deze kosteneffectieve interventie aan patiënten namelijk niet vergoed. In Frankrijk en Duitsland krijgen de ziekenhuizen die kosten wel vergoed door werkgevers en sociale fondsen – hierdoor wordt de interventie daar wel breed aan kankerpatiënten aangeboden.
Hoogleraar Kwaliteitsmanagement en Zorgtechnologie Wim van Harten – tot 15 december 2015 nog bestuurslid in het Antoni van Leeuwenhoek en betrokken bij het onderzoek – pleit voor een oplossing: ‘We mogen kankerpatiënten deze versnelde terugkeer naar het werk niet ontnemen. Werkgevers en sociale fondsen kunnen een klein deel van de winst die zij door deze interventie incasseren als vergoeding betalen aan de zorgaanbieders. Zo profiteert iedereen: de kankerpatiënt die sneller weer maatschappelijk meedoet en de werkgevers en sociale fondsen en daarmee de samenleving – omdat kosten worden bespaart.’
Het onderzoek is mogelijk gemaakt met financiële steun van Alpe D’Huzes/KWF.
Over het Antoni van Leeuwenhoek
Het Antoni van Leeuwenhoek behoort al decennia tot de absolute wereldtop in kankerzorg en -onderzoek. De unieke combinatie van zorg en onderzoek binnen één instituut maakt voor kankerpatiënten het verschil. In multidisciplinaire teams werken alle in kanker gespecialiseerde zorgprofessionals continu aan op maat gemaakte behandelplannen. Want in de kern is geen enkele kanker gelijk. Patiënten met (een vermoeden van) kanker kunnen in het Antoni van Leeuwenhoek terecht voor de nieuwste onderzoeks- en behandelfaciliteiten en een persoonlijke benadering. Het Antoni van Leeuwenhoek koos ruim honderd jaar geleden al voor de combinatie van de specialistische zorg van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en het onderzoek van het Nederlands Kanker Instituut onder een dak. Bij het Nederlands Kanker Instituut – de wetenschappelijke tak van het Antoni van Leeuwenhoek – werken ruim 560 onderzoekers aan grensverleggend onderzoek naar kanker. Dit wetenschappelijke onderzoek wordt voor een belangrijk deel mede mogelijk gemaakt door KWF Kankerbestrijding en het ministerie van VWS. Het Antoni van Leeuwenhoek is het enige door de OECI aangewezen Comprehensive Cancer Center in Nederland. Voor meer informatie: www.avl.nl en www.nki.nl.