Meer aandacht nodig voor seksuele gezondheid vluchtelingen

Array

Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, en UNFPA lanceren van vandaag het State of the World Population rapport 2015 waarbij aandacht wordt gevraagd voor de seksuele gezondheid en veiligheid van vluchtelingen. Tijdens een bijeenkomst in Den Haag praten ruim 100 vertegenwoordigers vanuit de overheid, het maatschappelijk middenveld en het bedrijfsleven vanmiddag voor het eerst in Nederland over deze problematiek. En dat is gezien de huidige vluchtelingencrisis wereldwijd hard nodig.

Het aantal mensen in humanitaire crises is nog nooit zo hoog geweest sinds de Tweede Wereldoorlog en het aantal blijft toenemen. Meer dan 100 miljoen hebben behoefte aan humanitaire hulp. Binnen deze groep zijn vrouwen en meisjes het meest kwetsbaar. Meer dan 26 miljoen vrouwen in een noodsituatie bevinden zich in de vruchtbare periode van hun leven en dagelijks sterven er maar liefst 507 van hen als gevolg van complicaties rondom zwangerschap en bevalling.

Seksuele gezondheid en veiligheid van vluchtelingen is een onderwerp dat sterk aan urgentie toeneemt, maar nu de Nederlandse regering pleit voor veilige opvang in de regio vindt Rutgers dat Nederland deze cijfers niet kan ontkennen. “Er moet gezorgd worden dat alle vluchtelingen toegang hebben tot voorbehoedsmiddelen, goede zorg rondom de bevalling, en preventie van en hulp na seksueel geweld. Dit is belangrijk voor een veiligere wereld, voor zowel mannen, vrouwen, jongens als meisjes op de vlucht,” zegt Jos Dusseljee, manager internationale programma’s van Rutgers.

Aan de hand van parallelle sessies spreken de aanwezigen op de bijeenkomst over verschillende urgente aandachtspunten. Zoals over de meest kwetsbare groep vluchtelingen (jonge meisjes) en over het betrekken van mannen bij het voorkomen van seksueel geweld. De sessies staan onder leiding van deskundigen, onder wie Monique van ’t Hek (directeur Plan Nederland). De bijeenkomst wordt geleid door Sanne Staarink, bekend van RTL nieuws.

Het uitgebreide Engelstalige State of the World Population rapport staat op www.rutgers.nl/swop2015.

Bron: Rutgers, kenniscentrum seksualiteit

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen