‘Ik ben doofblind, maar geniet volop’

Genieten: Jannet Steur (58) uit Volendam kan het als geen ander. “Ik ben zwaar slechthorend en wordt snel blind, maar ga echt niet achter de geraniums zitten. Ik ben actief, help anderen en geniet van kleine dingen, zoals een gebakkie.” Jannet is een van de gezichten van de over doofblindheid van Kentalis. “Ik wil laten zien wat er mogelijk is en ik wil dat er meer begrip komt.”

Liever positief
Jannet Steur is zwaar slechthorend en wordt langzaam blind door het syndroom van Usher. “Natuurlijk is het zwaar, ik moet steeds inleveren. Nog even en ik hoef het licht niet eens meer aan te doen. Af en toe huil ik, maar daarna ga ik iets positiefs doen. Ik ben actief. Ik werk als keukenhulp, sport en geniet van kleine dingen: van wandelen én lachen, gieren, brullen op de tandem met vriendinnen. Ik probeer ook altijd anderen te helpen, ondanks mijn eigen beperking.”

Op de tast
Omdat Jannet waarschijnlijk snel blind wordt, leert ze onder andere braille en vierhandengebaren. Ook volgt ze ‘tactiele training en creativiteitsontwikkeling’. Jannet: “Door het maken van kunst leer ik meer op de tast te doen. Ik ben trots op wat ik maak en kan steeds beter voelen. Als ik vroeger met mijn slechte ogen een muur schilderde, zaten er overal klodders. Nu maak ik gewoon schilderijen: wauw.”

Doofblinde kunstenaars
Jannet is een van de deelnemers van de landelijke expositie De kunst van zien. Vijftien mensen met doofblindheid vertellen hun verhaal via kunstwerken. Bezoekers kunnen komen kijken, maar vooral ook voelen en ervaren. Ze vinden bij elk kunstwerk een toelichting in tekst en braille en kunnen met een bril zien hoe de kunstenaar de wereld ziet. De expositie legt de verbinding tussen de ziende en de doofblinde wereld en is gedurende een jaar in zes verschillende plaatsen te bekijken.

Tijd voor meer begrip
Jannet wil vooral dat er meer begrip komt en dat meer mensen weten wat doofblindheid is. Mensen met doofblindheid worden niet altijd begrepen of naar de juiste ondersteuning doorverwezen, weet ze. “In de buurt vinden ze het bijvoorbeeld maar onzin dat ik nu ineens met een blindenstok loop. Dan roepen ze: ‘Kijk gewoon eens uit je doppen’. Ja, dat zou mooi wezen, zeg ik dan. Ach, laat ze maar praten. Ik ben trots op mezelf.” Jannet vertelt haar verhaal zelf op www.ikenkentalis.nl.

Kentalis in het kort
Kentalis is een landelijke organisatie en al 225 jaar specialist op het gebied van diagnostiek, zorg en onderwijs. Wij zijn er voor mensen met doofheid, (ernstige) slechthorendheid of doofblindheid. Of zij hebben moeite met taal en spraak (taalontwikkelingsstoornis), mogelijk in combinatie met andere beperkingen. Wij bieden hen een scala aan mogelijkheden om zich te ontwikkelen in taal en communicatie. En we delen onze expertise met andere professionals: nationaal en internationaal. Ons doel is dat iedereen kan meedoen aan de samenleving.

Bron: Kentalis