Kanker en de rol van het eiwit p53

Array

VIB-onderzoekers ontdekken nieuwe piste voor kankertherapie
Een onderzoeksgroep onder leiding van professor Jean-Christophe Marine (VIB/KU Leuven) heeft een mechanisme ontdekt dat de groei van bepaalde kankercellen mogelijk maakt. De onderzoekers vonden echter ook een nieuwe manier om dit proces te verhinderen. Zo leggen ze een belangrijke piste bloot in de zoektocht naar behandelingen van verschillende kankers zoals huid-, borst-, eierstok-, netvlies- en lymfoomkanker. Het onderzoek gebeurde in samenwerking met het labo van professor Ernesto Guccione in Singapore. De resultaten werden gepubliceerd in het toonaangevende vaktijdschrift Journal of Clinical Investigation (JCI).

Professor Jean-Christophe Marine staat aan het hoofd van het VIB-laboratorium voor moleculaire kankerbiologie. Dit labo ontdekte al in 2012 het belang van een eiwit genaamd MDM4. Door een overexpressie van dit eiwit – waardoor het veel talrijker aanwezig is dan normaal – kunnen kankercellen de ‘tumorsuppressorfunctie’ van het eiwit p53 uitschakelen. Dat beschermt tegen de ontwikkeling van kanker, maar als MDM4 zich eraan bindt, wordt die functie uitgeschakeld. MDM4 is dan ook een veelbelovend doelwit voor de ontwikkeling van nieuwe kankertherapieën.

Binding tussen MDM4 en p53 verhinderen
Een eerste mogelijkheid die de onderzoekers verkenden, was het verhinderen van de interactie tussen MDM4 en p53.

Prof. Marine: “Daarin slaagde het molecuul SAH-p53-8. Deze zogenoemde ‘peptide’ kon de tumorsuppressorfunctie van p53 wel herstellen, maar helaas is het onduidelijk of SAH-p53-8 ook kan worden ingezet als medische toepassing. Tot dusver werden ook geen andere kleine moleculen gedetecteerd die de binding van MDM4 en p53 doeltreffend kunnen verhinderen.”

Nieuw spoor
Met hun meest recente onderzoek hebben de wetenschappers nu een manier gevonden om de overvloedige aanwezigheid van MDM4 te bestrijden.

Prof. Marine: “We ontdekten een relatief eenvoudige methode om de hoeveelheid MDM4 in kankercellen te verlagen. Hiermee focussen we dus niet meer zozeer op het verhinderen van de binding met p53, maar wel op het verminderen van de aanwezigheid van MDM4. Dit is een veelbelovende piste om twee redenen: ten eerste biedt het aanpakken van MDM4-overexpressie meer farmacologische mogelijkheden, en ten tweede toont ander onderzoek aan dat MDM4 ook kanker kan veroorzaken zonder zich aan p53 te binden.”

Volgende stappen
De ontdekking van prof. Marine en zijn team kan op veel interesse van de farmaceutische industrie rekenen. Nu al wordt onderzocht wat de medische mogelijkheden zijn. Deze baanbrekende ontdekking biedt mogelijk nieuwe behandelingswijzen voor verschillende kankers zoals huid-, borst-, lymfoom-, eierstok- of netvlieskanker. Bovendien is de therapie die de hoeveelheid MDM4 in kankercellen zou kunnen verlagen al in ontwikkeling voor de bestrijding van andere ziekten.

Meer weten over de werking van MDM4 en p53? In deze verhelderende video legt prof. Marine het je eigenhandig uit.

Melanoma-onderzoek bij VIB – Melanoma research at VIB from VIB on Vimeo.

Publicatie
Antisense oligonucleotide–mediated MDM4 exon 6 skipping impairs tumor growth, Dewaele et al., Journal of Clinical Investigation 2015

Vragen
Aangezien dit onderzoek veel vragen kan oproepen, willen we u vragen in uw reportage of artikel te verwijzen naar het e-mailadres dat VIB hiervoor ter beschikking stelt. Iedereen kan hier met vragen omtrent dit en ander medisch gericht onderzoek terecht: [email protected].???

Onderzoek

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen