Wie is de Bewust Oplettende Carbid-Knaller (BOCK)?

Array

Het aantal carbid-knallers is sinds de nieuwe vuurwerkwet explosief gestegen. Het aantal (ernstige) ongevallen is daardoor helaas ook toegenomen: van 8% in 2014 van alle brandwonden rondom de jaarwisseling  naar 72% in 2015. De oorzaak is vaak onwetendheid en/of het nemen van onnodige risico’s. Brandwondencentrum Groningen, Brandweer Drenthe en Stichting Carbidschieten Drenthe zijn daarom vandaag gezamenlijk de campagne Bewust Oplettende Carbid-Knaller (BOCK) gestart om met name jongeren te wijzen op het veilig gebruik van carbid.

Zorg dat er altijd een Bewust Oplettende Carbid-Knaller (BOCK) aanwezig is. Dat is de oproep waarmee met name jongeren worden gewezen op vijf belangrijke veiligheidstips. ‘Het grootste deel van de slachtoffers die wij in het brandwondencentrum zien zijn jongeren, die door onwetendheid en/of het nemen van onnodige risico’s ernstige brandwonden oplopen. Wij zien alleen de zeer ernstige gevallen en daarin hebben we sinds de invoering van de nieuwe vuurwerkwet een opvallende toename gezien’, vertelt chirurg en medisch manager Gerard Beerthuizen van Brandwondencentrum Groningen. ‘We wilden daar iets aan doen en vonden daarbij de samenwerking met Brandweer Drenthe en Stichting Carbidschieten Drenthe. In de komende periode tot het nieuwe jaar voeren wij gezamenlijk campagne om het aantal slachtoffers te verminderen en het carbidschieten als een mooie traditie te behouden’. De campagne wordt ook ondersteund door de Nederlandse Brandwonden Stichting en alle Drentse gemeenten.

Aandacht voor veiligheid
De BOCK is de persoon die op de hoogte is van de vijf tips over veilig carbidschieten en ziet er op toe dat deze worden nageleefd. Teamleider risicobeheersing Gerrit Jan Ruesink van Brandweer Drenthe: ‘Als het goed is heeft iedereen die carbid gaat afschieten bij zijn of haar gemeente een ontheffing aangevraagd. In de ontheffing wordt al een aantal eisen aan het schieten gesteld. In samenwerking met de Drentse gemeentes vragen we nu extra aandacht voor de veiligheid. De aanvrager van de ontheffing krijgt daarvoor praktische informatie en een cap waarmee hij zich zichtbaar kan maken op de locatie. We hopen dat de campagne effect heeft en dat andere gemeentes en veiligheidsregio’s zich zullen aansluiten bij ons initiatief.’

Opvallende stijging slachtoffers
Door de invoering van de nieuwe vuurwerkwet in 2014 mag vuurwerk alleen worden afgestoken op 31 december van 18.00 tot 02.00 uur. In de Noordelijke regio’s blijkt de traditie van het carbidschieten een goed alternatief te bieden voor de mensen die eerder willen knallen. Het explosief carbid valt namelijk niet onder deze wet. Hierdoor is het aantal carbidgebruikers bij de afgelopen jaarwisseling enorm toegenomen. Helaas daarmee ook het percentage slachtoffers met ernstige brandwonden met als oorzaak carbid: van 8% in 2014 van alle brandwonden rondom de jaarwisseling naar 72% in 2015 (zie grafiek).

unnamedPercentages behandelde brandwonden in Brandwondencentrum Groningen rond Oud & Nieuw

UNESCO-status
Carbidschieten met een melkbus van 30 liter is een officiële traditie in Drenthe. ‘Stichting Carbidschieten Drenthe heeft ervoor gezorgd dat het in 2014 op UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed kwam te staan’, zegt voorzitter John Schoonheim. ‘Daarmee hebben we ook de verantwoordelijkheid gekregen om deze prachtige traditie in stand te houden. Met deze campagne leveren we daar actief een bijdrage aan. Want naast verbroedering en gezelligheid is veiligheid een heel belangrijke factor’.

De tips
De BOCK is op de hoogte van de volgende vijf tips :

  • Goede voorbereiding : Informeer tijdig bij je gemeente naar de voorwaarden en vergunningen.
  • Bescherm jezelf: Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril om jezelf te beschermen.
  • Goed materiaal: Gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem, schiet met een plastic bal in plaats van een melkbusdeksel en zorg dat de bus niet achteruit kan schieten na het ontsteken.
  • Veilig aansteken: Ontsteek de bus met een fakkel op een stok terwijl je aan de zijkant van de melkbus staat. Ga er nooit op zitten. Zorg dat publiek op veilige afstand is.
  • EHBO: Zorg dat er voldoende blusmiddelen (water om te koelen, blusdeken) aanwezig zijn, zodat je goed kunt handelen mocht er toch iets verkeerd gaan.

Op woensdag 16 december 2015 toert Stichting Carbidschieten Drenthe langs drie locaties in Drenthe (Meppen, Wachtum en Hoogeveen) om demonstraties te geven van carbidschieten en de BOCK-campagne te lanceren.unnamed

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen