Opnamestop Antonius Ziekenhuis op couveuseafdeling

Array

Op de couveuseafdeling van het Antonius Ziekenhuis in Sneek is het enterovirus geconstateerd. Om verdere verspreiding te voorkomen is besloten om op de kinderafdeling een aangepast opnamebeleid te hanteren. Omliggende ziekenhuizen en de huisartsenpost zijn geïnformeerd.

In totaal zijn 7 baby’s besmet geraakt met het virus. Er zijn extra hygiënemaatregelen genomen, waaronder de maatregel dat bezoek op de kinderafdeling beperkt is tot alleen de ouders.

Enterovirussen zijn virussen die over de hele wereld onder de bevolking voorkomen. Ze worden vooral uitgescheiden via de ontlasting, en in mindere mate via de bovenste luchtwegen. De overdracht gebeurt vooral via handencontact. Mensen die ermee besmet raken worden meestal niet ziek. Met name jonge kinderen zijn extra vatbaar. Ziekteverschijnselen variëren van lichte huiduitslag met koorts, diarree en braken tot ernstiger infecties.

Vragen en antwoorden
We kunnen het ons voorstellen dat u vragen hebt. Een aantal vragen en antwoorden vindt u hieronder.

Ik ben afgelopen week op bezoek geweest op de kinderafdeling, ben ik besmet?
De kans dat u of uw kind tijdens het bezoek besmet bent geraakt, is klein. De overdracht van het virus gaat via handcontact. Zolang het kind waar u bent geweest niet ziek is geworden, is de kans dat u besmet bent nihil.

Verschijnselen
Zowel kinderen als volwassenen kunnen worden besmet met het enterovirus. Het meest gevoelig voor ziekte door deze virussen zijn echter kinderen in de leeftijd tot 6 weken en jongvolwassenen. Deze kinderen kunnen bij besmetting klachten krijgen als koorts, rode vlekjes, slecht drinken, diarree of braken, ontstoken ogen en algeheel ziek zijn. Meestal is het een mild ziektebeeld met spontaan herstel in 3 – 4 dagen. De klachten kunnen echter ook ernstige vormen aannemen. Twijfelt u over de gezondheid van uw kind, neem dan contact op met uw huisarts.

Besmettelijkheid en overdracht
Het virus is zeer besmettelijk. Een persoon die ermee besmet is scheidt het uit in zijn bovenste luchtwegen in de eerste 2 weken na infectie, en in zijn of haar ontlasting 4 tot 8 weken na besmetting (met uitschieters naar 11 weken). Op levenloze objecten kan het virus dagenlang overleven. De overdracht van mens op mens gebeurt via contact met besmette handen of objecten, en met name in de eerste ziekteweken mogelijk ook via aanhoesten.

Veelvoorkomend virus
Het enterovirus is een virus dat wereldwijd voorkomt. In onze klimaatzone zien we vooral in de (na)zomer infecties met deze virussen. De meeste mensen die ermee besmet raken worden er niet ziek van.

Wat betekent het aangepaste opnamebeleid?
Er geldt een opnamestop voor de kinderafdeling. Voor de geplande opnames wordt een oplossing gezocht binnen het Antonius Ziekenhuis. Voor acute opnames wordt na overleg met specialisten besloten wat de beste handelswijze is.

Gaat de geplande (dag)opname van mijn kind door?
De geplande opnames gaan door. De opvang van uw kind vindt plaats op een andere locatie, aangezien de kinderafdeling gesloten is. Het personeel van de kinderafdeling werkt op de vervangende locatie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen