Thyrax duotab: omzetting voor kinderen zelden probleem

Array

Thyrax Duotab (levothyroxine) is vanaf februari 2016 gedurende tenminste een half jaar niet leverbaar. De ervaring van de meeste kinderarts-endocrinologen is dat omzetting naar een ander merk schildklierhormoon bij kinderen zelden problemen oplevert.

Sinds bekend werd dat Thyrax Duotab (levothyroxine) 0,025 mg vanaf februari 2016 gedurende tenminste een half jaar niet leverbaar is, is er onrust ontstaan bij ouders van kinderen die met dit merk schildklierhormoon worden behandeld.

Die onrust is mede ontstaan door de berichtgeving in de media, zo stelt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, NVK. De publicatie op de website van het college ter bevordering van geneesmiddelendat het “…voor veel patiënten … lastig [is] om ingesteld te worden op de optimale dosis levothyroxine.”, en het advies “Zes weken na omzetting naar het nieuwe merk medicijn, moet de schildklierfunctie gecontroleerd worden.”, zorgt ook voor onrust.

De ervaring van de meeste kinderarts-endocrinologen is dat omzetting naar een ander merk schildklierhormoon bij kinderen echter zelden problemen oplevert. Omdat bij kinderen, die worden behandeld met schildklierhormoon en vanwege hun groei al vaak bloedonderzoek wordt verricht, en omdat dat best belastend is, is het advies voor kinderen dan ook anders dan voor volwassenen.

Het advies van het landelijke Expertisecentrum zeldzame schildklieraandoeningen / congenitale hypothyreoïdie is om na omzetting naar een ander merk schildklierhormoon alleen extra bloedonderzoek te verrichten als een kind laat merken zich anders te voelen na de omzetting, of als ouders verschijnselen van onder- of overbehandeling denken op te merken.

De meeste ouders en kinderen zijn goed bekend met deze verschijnselen. Het betreft onder meer vermoeidheid en een wat moeizamere ontlasting bij onderbehandeling, en “prikkelbaarheid” en hartkloppingen bij overbehandeling. Als bloedonderzoek wordt verricht (plasma of serum FT4 en TSH), dient dat ongeveer 6 weken na de omzetting plaats te vinden, zo luidt het advies van kinderarts-endocrinologen Dr. A.S.P. van Trotsenburg en N. Zwaveling-Soonawala.
Afdeling kinderendocrinologie, Landelijke Expertisecentrum zeldzame schildklieraandoeningen/congenitale hypothyreoïdie

Academisch Medisch Centrum, Universiteit van Amsterdam

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen