Patiënt met kanker én diabetes ervaart slechtere kwaliteit van leven

0
977

Patiënten met zowel kanker als diabetes ervaren een lagere kwaliteit van leven en hebben meer last van allerlei bijkomende klachten. Ook hebben deze patiënten een 30 procent hogere kans om te overlijden. Dat blijkt uit het proefschrift waarop Pauline Vissers vrijdag 22 januari 2016 promoveert aan Tilburg University.

Lagere kwaliteit van leven
Het aantal patiënten met kanker én diabetes is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Circa één op vijf patiënten met kanker heeft ook diabetes op het moment dat de diagnose ‘kanker’ wordt gesteld. Het onderzoek van Pauline Vissers laat zien dat patiënten met kanker en diabetes een minder goede kwaliteit van leven ervaren en meer klachten rapporteren dan patiënten met één van beide ziekten of mensen zonder deze ziekten. Vooral lichamelijk functioneren, algemene kwaliteit van leven en vermoeidheid waren slechter bij patiënten met kanker én diabetes. Uit aanvullend onderzoek blijkt dat kankerpatiënten met diabetes minder lichamelijk actief zijn en vaker te maken hebben met overgewicht en andere, chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten. Met name deze leefstijlfactoren en bijkomende ziekten bleken de slechtere kwaliteit van leven te verklaren bij de mensen met kanker én diabetes.

Hogere kans op overlijden
Eerder onderzoek heeft aangetoond dat kankerpatiënten mét diabetes een 30 procent hogere kans hebben om te overlijden vergeleken met kankerpatiënten zonder diabetes. De invloed van de leefstijl op de overleving van deze patiënten bleef in deze studies echter grotendeels buiten beeld. Uit een deelstudie die Pauline Vissers uitvoerde, blijkt dat een ongezondere leefstijl geen verklaring oplevert voor de slechtere overlevingskansen van kankerpatiënten met diabetes ten opzichte van kankerpatiënten zonder diabetes.

Pauline Vissers, MSc (1987, ’s-Hertogenbosch) studeerde Nutritional and Public Health Epidemiology aan Wageningen University and Research Centre. In 2011 startte zij met haar promotieonderzoek bij CoRPS – Center of Research on Psychological and Somatic Disorders, Tilburg University. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Sinds september 2015 is Pauline werkzaam bij IKNL als post-doc onderzoeker.

BRONUniversiteit Tilburg
Vorig artikelEffectiviteit van zelfzorg bij chronisch hartfalen
Volgend artikelADRZ stopt met Epic
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.