Antistollingsmedicijn boezemfibrilleren dabigatran veiliger dan acenocoumarol

Array

Onderzoek Martini Ziekenhuis toont aan: antistollingsmedicijn boezemfibrilleren dabigatran veiliger dan acenocoumarol
Uit onderzoek van cardioloog dr. Robert Tieleman en arts-assistent Jennie Korenstra van het Martini Ziekenhuis Groningen blijkt dat patiënten met de hartritmestoornis boezemfibrilleren veiliger behandeld kunnen worden met het medicijn dabigatran dan het medicijn acenocoumarol1. Deze bevinding bevestigt de uitkomsten van eerder internationaal medisch wetenschappelijk onderzoek2,3,4, en kan van belang zijn voor de circa 300.000 patiënten die in Nederland behandeld worden met antistollingsmedicatie voor deze ritmestoornis. Het onderzoek is deze week gepubliceerd in ‘Europace’, een vakblad van de European Society of Cardiology.

Patiënten met de hartritmestoornis boezemfibrilleren hebben als gevolg van stolselvorming in het hart een vergrote kans op een beroerte en moeten daarom een antistollingsmedicijn gebruiken. Voor het onderzoek werd bij deze patiënten de effectiviteit en veiligheid van de bloedverdunner dabigatran (Pradaxa®) vergeleken met de nu veel voorgeschreven bloedverdunner acenocoumarol (Sintrom®).

In totaal evalueerden Tieleman en Korenstra 958 patiënten die in de periode 2010-2012 in het Martini Ziekenhuis zijn gestart met een van beide antistollingsmiddelen. Daarbij bleek dat de kans op bloedingen in de dabigatran-groep 55% kleiner was dan in de acenocoumarol-groep. Er was geen verschil tussen beide groepen in het optreden van een beroerte of systemische embolie. Hieruit kan worden geconcludeerd dat in de dagelijkse praktijk dabigatran bij patiënten met boezemfibrilleren een even effectief maar veiliger medicijn is dan acenocoumarol.

Vragen van patiënten
Publicaties in de vakliteratuur5, de consumentenpers6,7,8,9 en vragen in de Tweede Kamer10,11 over het antistollingsmiddel dabigatran hebben veel patiënten ongerust gemaakt over de veiligheid. Het middel zou een overmaat aan bloedingen veroorzaken. De resultaten van het huidige Nederlandse onderzoek zijn echter geruststellend. Beide middelen zijn effectief: ze reduceren de kans op een beroerte tot 1,0% (acenocoumarol) en 0,7% (dabigatran) per jaar. Het huidige onderzoek toont verder aan dat patiënten die behandeld worden met acenocoumarol een kans van 4,3% per jaar op een grote bloeding hebben. Dabigatran reduceert dat tot 2,1% per jaar. Ook na statistische correctie voor verschillende risicofactoren bleek dabigatran het risico op een grote bloeding te reduceren met 55%. Daarbij komt dat patiënten die dabigatran slikken niet meer door de Trombosedienst gecontroleerd hoeven te worden.

Verder was het  voor veel voorschrijvers en gebruikers een theoretisch nadeel dat de antistollingswerking van dabigatran niet snel gecoupeerd kon worden. Hoewel hiervan geen nadelig effect op de uitkomst van een bloeding is aangetoond12, is sinds begin van dit jaar het specifieke antidotum idarucizumab geregistreerd. Hiermee kan in spoedeisende situaties de antistollingsactiviteit van dabigatran binnen 5 minuten geheel geneutraliseerd worden13.

Referenties

  1. Korenstra J et al. Effectiveness and safety of dabigatran versus acenocoumarol in ‘real world’ patients with atrial fibrillation. Europace doi 10.1093/europace/euv397
  2. Connolly SJ et al. Dabigatran versus warfarin in patients with atrial fibrillation. N Engl J Med 2009 09/17;361(12):1139-1151.
  3. Larsen TB et al. Efficacy and safety of dabigatran etexilate and warfarin in “real-world” patients with atrial fibrillation: a prospective nationwide cohort study. J Am Coll Cardiol 2013 06/04;61(22):2264-2273.
  4. Graham DJ et al. Cardiovascular, bleeding, and mortality risks in elderly medicare patients treated with dabigatran or warfarin for nonvalvular atrial fibrillation. Circulation 2015 01;131:157-164.
  5. Holster et al. New oral anticoagulants increase risk for gastrointestinal bleeding: a systematic review and meta-analysis.Gastroenterology. 2013 Jul;145(1):105-112
  6. Telegraaf, 14-11-2012
  7. Telegraaf, 4-9-2014
  8. Radio uitzending Argos 28-2-2015
  9. Pharmaceutisch Weekblad 3-3-2015. Lareb meldt 45 doden bij gebruikers DOAC’s.
  10. Kamervragen 1-7-2013. (2013Z13778)
  11. Kamervragen 9-9-2014. (2014Z15254)
  12. Majeed et al. Management and outcomes of major bleeding during treatment with dabigatran or warfarinCirculation. 2013 Nov 19;128(21):2325-32

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen