Mannen sluiten aan bij campagne tegen vrouwelijke genitale verminking

Array

De Men Speak Out campagne werd gelanceerd op vrijdag 5 februari 2016
Stichting HIMILO Nederland en het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen lanceren de eerste Europese voorlichtingscampagne met als doel mannen te betrekken in de preventie van Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV) in Europa. Het project Men Speak Out werd mogelijk dankzij de steun van onder andere het DAPHNE-programma van de Europese Commissie.

Vrouwelijke genitale verminking (VGV) wordt tegenwoordig beschouwd als een ‘vrouwenzaak’. Mannen komen slechts zelden tussen in het proces en hun mening over de praktijk blijft vaak zeer vaag. Alle leden van de gemeenschap zijn echter betrokken bij de praktijk. Ook mannen kunnen en moeten dus een actieve rol spelen in de strijd tegen VGV.

Sinds september 2015 volgen 45 peer educators in België, het Verenigd Koninkrijk en Nederland een training waarbimensenrechten en gender centraal staan. Deze vorming richt zich specifiek tot mannen. Hun taak is, onder andere, om de migrantengroepen in Europa aan te spreken, het debat over VGV in hun gemeenschap op te starten en andere mannen te betrekken in de strijd tegen deze vormen van mishandeling. “Het debat tussen mannen en vrouwen stimuleren is de eerste stap naar het uitbannen van de praktijk”, zegt Fabienne Richard, directrice van GAMS België en coördinatrice van Men Speak Out. “Eén van de deelnemers vertelde ons dat hij dankzij deze vorming de juiste woorden en de moed vond om het gesprek met zijn vrouw aan te gaan, om haar te zeggen dat hij niet wilde dat hun dochter besneden zou worden. Het was de eerste keer dat hij dit onderwerp met haar besprak.”

Om de campagne te ondersteunen, werden in het kader van dit project een reeks posters en videoclips ontworpen. Deze zijn beschikbaar voor het grote publiek op www.menspeakout.eu en mogen breed verspreid worden.

Sulieman Hashi is afkomstig uit Somalië en woont in Londen. Hij is één van de mannen die de vorming volgden en wilde ook in de video en op de posters verschijnen. Hij weet dat hij hierdoor het risico loopt verworpen of bekritiseerd te worden door sommige leden van zijn gemeenschap, maar hij is er zo sterk van overtuigd dat deze praktijk uitgeroeid moet worden, dat niemand hem kan tegenhouden. “Toen ik tijdens mijn huwelijksreis ontdekte wat ze met mijn vrouw hadden gedaan, besefte ik met welke trauma’s en pijn vrouwen moeten leven. Vrouwelijke genitale verminking heeft ons huwelijk kapot gemaakt. Op dat moment besliste ik te gaan strijden tegen de praktijk.”

In het kader van dit project wordt in de deelnemende landen kwantitatief en kwalitatief onderzoek gevoerd, met als doel meer inzicht te krijgen in de rol die mannen spelen in de instandhouding van de praktijk. De resultaten van dit onderzoek worden tegen eind 2016 bekend gemaakt. Het gaat om de eerste vergelijkende studie over de mening van mannen rond VGV in de Verenigd Koninkrijk, België en Nederland.

Het is zeer belangrijk ook mannen te betrekken tot de strijd tegen VGV. Hierdoor kan de uitroeiing van de praktijk in Europa, en bij uitbreiding in de herkomstlanden, versneld worden. Alle peer educators verklaarden dat ze verandering op gang willen brengen en dat ze de kennis die ze in Europa opdeden, willen delen in hun land van herkomst.

Marie Arena is lid van het Europees Parlement en zetelt daar in het Comité voor Vrouwenrechten en Gendergelijkheid. Ze vindt het een goed idee om, in de strijd tegen VGV, bruggen te bouwen tussen Europa en Afrika. “Europese programma’s zouden de diaspora actiever moeten betrekken bij projecten die strijden tegen VGV in de thuislanden, zo kan de impact vergroot worden”, zegt Arena.

Recente artikelen