Autoriteit persoongegevens: Gebruik Whatsapp niet voor medische gegevens

WhatsApp voldoet niet aan de norm voor het delen van medische gegevens. Dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens in de uitzending van EenVandaag over WhatsApp. Artsen en verpleegkundigen moeten daarom op zoek naar een alternatief.

Uit onderzoek van artsenfederatie KNMG blijkt vier op de tien artsen WhatsApp te gebruiken voor het werk. In de uitzending spreken twee artsen over het nut van WhatsApp tijdens hun werk. Ze delen foto’s, filmpjes en medische informatie met collega’s. Door het snel onderling uitwisselen van informatie wordt de zorg beter, vinden zij.

Maar onomstreden is de gratis berichtendienst niet. WhatsApp geeft aan dat gebruik voor eigen risico is. De informatie komt op de Amerikaanse server van Mark Zuckerberg terecht, die eveneens eigenaar is van Facebook. Die laatste site ligt regelmatig onder vuur over hoe het met de privacy van gebruikers omgaat.

Voormalig vaatchirurg Hans Flu ontwikkelt nu een veilige berichtenapp, speciaal voor artsen en verpleegkundigen. Deze gratis app wordt 24 mei gelanceerd en versleutelt de berichten. Ook komt de informatie niet op een server terecht. Daarnaast worden de foto’s van wonden en filmpjes van scans of operaties na een ingestelde tijd automatisch vernietigd. Het moet de kans verkleinen dat medische gegevens op straat komen te liggen of in verkeerde handen vallen.

EenVandaag, vanavond om 18.15 uur bij AVROTROS op NPO 1

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen