“Hou op met vechten en ga goede zorg leveren”

0
1128

NPCF tegen thuiszorgwerkgevers: ‘hou op met vechten en ga goede zorg leveren’
Werkgevers in de thuiszorg zouden eens wat vaker naar hun klanten moeten kijken, de mensen die zorg nodig hebben. Maar dat doen ze niet. In plaats daarvan vechten ze elkaar de tent uit en dreigen met rechtszaken als iemand met een creatief plan komt en daarvoor overheidsgeld vraagt.

Dat zegt directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie. Ze reageert op uitlatingen van werkgeversorganisatie BTN. Die dreigt naar de rechter te stappen als Buurtzorg activiteiten van het failliete TSN overneemt, en daarvoor vijf miljoen subsidie wil uit een potje voor zorginnovatie. BTN zegt dat dit verboden staatssteun is.

Regel het, laat mensen niet in onzekerheid
Dianda Veldman begrijpt niets van alle geruzie. “Laat ze nu eens over hun eigen schaduw heen stappen en samen kijken hoe de zorg voor de veertigduizend cliënten van TSN goed kan worden geregeld. Het gaat hier om kwetsbare mensen, die langer zelfstandig thuis blijven wonen. Maar die daarbij wat ondersteuning nodig hebben. Dat moet de eerste prioriteit zijn van iedereen in die sector. Hoe houden we goede zorg op peil. Ik zeg: regel het, laat die mensen niet langer in onzekerheid.”

Buurtzorg wil de activiteiten van TSN overnemen en is daarover in gesprek met een groot aantal gemeenten. Als alle gemeenten meedoen denkt Buurtzorg dat het vierduizend van de achtduizend werknemers van TSN kan overnemen. Het is nog onduidelijk hoeveel van de veertigduizend klanten van TSN in dat geval hun zorg houden.

Buurtzorg wil zaken doen met gemeenten die minstens 21 euro per uur willen betalen voor de thuiszorg. Brancheorganisatie BTN zegt dat dit een te laag tarief is om de zorg te kunnen bieden. Er zou minstens 23,45 euro per uur moeten worden betaald.

Niet zeuren maar zorg bieden
Directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie mengt zich niet in dat debat. “Het gaat er ons om dat mensen die zorg nodig hebben die zorg ook krijgen. En daar zou het de werkgevers ook om moeten gaan. Ik roep de sector op dat te regelen. En als iemand met een creatief idee de kosten in de hand weet te houden zou ik zeggen tegen de rest: doe er je voordeel mee in plaats van dat je gaat zeuren over oneerlijke staatssteun.”

BRONNPCF
Vorig artikelGroningse masteropleiding beoordeeld met ‘excellent’
Volgend artikelNieuwe echokamer in polikliniek Aleida Kramer
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.