Voedingstips voor kankerpatiënten gebundeld: 40 tips en tricks

Array

Deskundigen helpen patiënten en familie met tips voor betere smaakbeleving
Stichting ‘Beleef je Smaak’, culinair publicist en receptontwikkelaar José van Mil en Nazorgcentrum ‘IntermeZZo’ hebben 40 tips en tricks gebundeld om kankerpatiënten en hun familie te helpen bij problemen met eten. Door chemotherapie kan de smaakbeleving van kankerpatiënten namelijk veranderen of zelfs helemaal verdwijnen. Het eten wordt voor de patiënt dan een extra opgave, terwijl dit hen juist moet sterken tijdens de behandeling.

De patiënt en haar familieleden worden nog niet goed genoeg ingelicht over de verandering van de smaakbeleving. Nazorgcentrum ‘IntermeZZo’ stelt dat veel kankerpatiënten en hun familie met deze bijwerkingen kampen. Tijdens de behandelingen ontstaan vaak problemen met eten, terwijl eten een belangrijke en sociale component is in deze fase. Smaakverandering, geen eetlust, misselijkheid en moeite bij slikken of een droge mond zijn enkele bijwerkingen waar kankerpatiënten mee te maken kunnen krijgen. Stichting ‘Beleef je Smaak’ heeft in samenwerking met IntermeZZo en kookboekenschrijfster José van Mil de folder ’40 tips en tricks’ gelanceerd op hun website.

Familie kan patiënt helpen met beter eten
Ellen Kramer, laboratorium arts van Ziekenhuis Isala en één van de initiatiefnemers van Stichting ‘Beleef je Smaak’, doet al vijf jaar onderzoek naar de effecten van chemotherapie bij leukemiepatiënten en stelt dat bij veel kankersoorten patiënten te maken kunnen krijgen met problemen bij eten: “Al na een eerste chemotherapie kan een patiënt merken dat de smaakbeleving verandert. Meestal zijn de patiënten zelf niet zozeer met voeding bezig; zij focussen zich op de behandeling. Voeding is echter essentieel om meer weerstand te creëren.” Familieleden hebben moeite met de veranderende eetlust; wat zij hun familielid voorschotelen wordt bijvoorbeeld niet opgegeten. Middels deze folder kan de familie de patiënt beter helpen met eten. Kramer: “Hoewel artsen steeds meer voedingsadvies geven aan kankerpatiënten is er nog ruimte voor verbetering. Vooral de familie kan beter worden ingelicht. De geur van bouillon is voor velen een fijne geur, bij kankerpatiënten wekt dit soms juist misselijkheid op.”

3 Tips & Tricks
Drie van de veertig tips uit de folder die de smaakbeleving en eetlust van kankerpatiënten kunnen helpen:

  1. Mes, lepel en vork:
    Metaal in de mond kan soms heel naar aanvoelen en ‘metalig’ smaken. In dat geval is het handig om plastic bestek te gebruiken.
  2. Drinken is belangrijk:
    Probeer gedurende de dag telkens kleine slokjes water te nemen. Dat is gemakkelijker dan grote glazen en zo krijg je toch genoeg vocht binnen. Meten is weten, dus meet de hoeveelheid die je drinkt. Zo houd je in de gaten of je genoeg vocht binnenkrijgt.
  3. Prettig mondgevoel:
    Zachte hapjes met wat beet: zoals pasta, rijst of bijvoorbeeld flensjes zijn goed wanneer kauwen en slikken wat lastiger is, maar geen groot probleem. Ook prettig als je een droge mond hebt.

Over Stichting ‘Beleef je Smaak’
Stichting ‘Beleef je Smaak’ heeft als doel om het wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van smaakveranderingen en smaakverlies na een behandeling met chemotherapie te bevorderen. Hiermee kan de kennis omtrent smaakveranderingen en smaakverlies tijdens en na een chemotherapie worden uitgebreid. De stichting geeft daarnaast voorlichting en adviezen aan betrokkenen zoals patiënten, hun familie en aan zorgverleners. www.beleefjesmaak.nl

Over zorgcentrum ‘IntermeZZo’
Stichting IntermeZZo is het nazorgcentrum in Zwolle voor mensen met kanker en hun naasten. Het doel van het  centrum is om  mensen met kanker en hun naasten de regie en levensvreugde terug te laten vinden. Dit doen zij door het geven van informatie over de gevolgen van kanker en het bieden van ondersteunende workshops en cursussen en ontspannen activiteiten met lotgenoten zoals yoga, massages enz. Daarnaast is het centrum 5 dagen in de week geopend zodat de gasten laagdrempelig binnen kunnen lopen voor een kop koffie en een luisterend oor. www.intermezzo-zwolle.nl

Over José van Mil, Pepper & Salt
José van Mil is foodstylist, receptontwikkelaar en culinair publicist bij Pepper & Salt. Toen haar man Paul kanker kreeg heeft zij er alles aan gedaan om hem tijdens de behandeling aan het eten te houden. José van Mil schreef o.m. het boek ‘Gezond Eten Rond Chemotherapie’, een informatief boek met recepten en oplossingen voor als eten met kanker en tijdens de behandeling moeilijk is. www.eten-met-kanker.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen