CZ en Catharina Ziekenhuis winnen prijs voor innovatief contract

Array

Zorgverzekeraar CZ heeft samen met het Catharina Ziekenhuis de Value-Based Healthcare Prize 2016 gewonnen. De twee organisaties kregen de prijs voor het unieke zorgcontract dat zij in november 2015 hebben gesloten. In dat contract is afgesproken dat kwalitatief goede zorg extra wordt beloond door de zorgverzekeraar. De Amerikaanse hoogleraar en zorgeconoom Michael Porter, één van de grondleggers van de principes van value-based health care, prees het ziekenhuis en CZ voor het feit dat het de organisaties is gelukt om in het huidige systeem waarin het aantal verrichtingen wordt beloond, toch de kwaliteit leidend te laten zijn. De uitreiking vond donderdagavond plaats in Nijkerk tijdens een symposium over value-based healhcare.

Uitgangspunt in het contract is dat voor een patiënt de gezondheidswinst en het effect van de behandeling op zijn of haar kwaliteit van leven belangrijker zijn dan het aantal verrichtingen dat in het ziekenhuis wordt uitgevoerd. Volgens de internationale jury is het initiatief een voorbeeld van een excellente samenwerking en heeft het een enorm potentieel voor uitbreiding naar andere velden.

Het Catharina Ziekenhuis en CZ werken met een methode die meet of die voor de patiënt belangrijke kwaliteit van zorg is verbeterd, gelijk is gebleven of is verslechterd. Het ziekenhuis wordt beloond als de kwaliteit van zorg is verbeterd. Presteert het ziekenhuis minder goed dan wordt het gekort. De beloning die wordt uitgekeerd wordt gebruikt om innovaties te financieren die de kwaliteit van zorg verder verbeteren. Het contract dat gesloten is gaat over behandelingen aan het hart. “Wij hebben als CZ specifiek voor het Catharina Ziekenhuis gekozen, omdat de zorg in dat ziekenhuis al van een hoog niveau is”, aldus CZ-bestuurder Wim van der Meeren.

Px187MzUxNjkxOS0wLTY4MzI4NDIwNA==Meetbaar Beter
Voor de afspraken tussen CZ en het Catharina Ziekenhuis worden de uitkomsten van Meetbaar Beter gebruikt. Meetbaar Beter is een methodiek voor hartcentra om vast te stellen of de zorg kwalitatief is toegenomen. Uitgangspunt is dat de voor de patiënt meest relevante resultaten worden gemeten. Het St. Antonius Ziekenhuis en het Catharina Ziekenhuis zijn als de twee grootste hartcentra van Nederland  de twee grondleggers van Meetbaar Beter. Inmiddels hebben bijna alle grote hartcentra van Nederland deze methode overgenomen. In 2014 ging de Value-Based Healthcare Prize naar Meetbaar Beter.

Het Catharina Ziekenhuis is al enkele jaren actief op dit onderwerp. Naast grondlegger van Meetbaar Beter is het ziekenhuis binnen Santeon, een samenwerkingsverband van zes topklinische ziekenhuizen, onlangs gestart met een soortgelijk programma op het gebied van onder meer borst- en prostaatkanker.

Recente artikelen