Aandacht voor valpreventie voorkomt ernstige ongelukken bij ouderen

Array

Donderdag 21 april is het valpreventie-dag
Elke zes minuten bezoekt een senior de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis vanwege een val. In de afgelopen twintig jaar is het aantal dodelijke valpartijen door ouderen verdubbeld. Het blijkt dat meer dan de helft van deze ongelukken in en om huis plaatsvond. Jaarlijks sterven vijf tot zes keer zoveel senioren na een valpartij dan dat er verkeersdoden zijn. Doordat steeds meer senioren langer thuis blijven wonen, wordt een verdere toename van het aantal ernstige ongelukken verwacht.

Valpartijen bij senioren veroorzaken niet alleen lichamelijk letsel, met verwondingen, kneuzingen of breuken, maar bezorgen ook een psychologische shock. Daarop volgt een periode vol twijfels, met een gebrek aan zelfvertrouwen en angst om opnieuw te vallen. Preventie is daarom cruciaal om zo de 80.000 ziekenhuisbehandelingen (CBS) te verminderen.

Gevaar in kleine dingen
Rondslingerende spullen, losliggende karpetten en niet weggewerkte snoertjes staan in de risico top tien. De trap, douche en toilet zijn de top drie van meest onveilige locaties binnenshuis. Zaken als gehaast bewegen, onvoldoende slaap of een slecht eet- of drinkpatroon zijn van invloed op de stabiliteit van de senior.

Mentaal en fysiek in vorm
Met eenvoudige preventiemaatregelen zijn senioren geholpen om fysiek en mentaal in vorm te blijven. Sociale contacten zijn daarbij essentieel om het psychologisch evenwicht te bewaren. Lichaamsbeweging en gezonde maaltijden – met voldoende eiwitten en calcium – dragen eveneens bij aan de weerbaarheid van een gezonde senior. Door gezond te blijven gebruikt de senior ook minder van bepaalde geneesmiddelen die de waakzaamheid kunnen verminderen en daardoor evenwichtsverlies dreigen te veroorzaken. Iets dat vaak aan de basis ligt van heel valpartijen. Beoordeel samen met een professional alle ruimtes van het huis op potentiële risico’s.

Bron: Home Instead Thuisservice

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen