Eerste niet-invasieve apparaat meet risico vitamine K-tekort

Array

VitaK Innovation in Life Science, een spin-off bedrijf van de Universiteit Maastricht, heeft de Vita K Meter gelanceerd, het eerste niet-invasieve apparaat om het risico op vitamine K-tekorten vast te stellen. Vitamine K2 heeft invloed op het voorkomen van hart- en vaatziekten. Zo’n veertig procent van de bevolking loopt risico op aantoonbare schade door vitamine K-tekorten. Met het nieuwe apparaatje kunnen zorgverleners snel en eenvoudig vaststellen of iemand in die risicogroep valt.

Eerder toonde VitaK al in talloze wetenschappelijke artikelen aan dat verhoogde vitamine K2-inname de volksgezondheid kan bevorderen en kan bijdragen aan het terugdringen van sterfte aan hart- en vaatziekten. Vitamine K2 zit met name in kaas en kwark. Met het ontwikkelen van innovatieve apparaten wil VitaK helpen de volksgezondheid te bevorderen. Dergelijke ‘Point Of Care’ apparaten maken het mogelijk onderzoekuitslagen direct bij de patiënt te verkrijgen, zonder tussenkomst van bijvoorbeeld een laboratorium.

De Vita K Meter wordt op de vingertop geklemd en analyseert binnen twee minuten de toestand van de bloedvaten nauwkeurig. De meter is gebaseerd op de Accelerated PlethysmoGraphy (APG) technologie, waarin de pulsaties van de bloedstroom in de kleine bloedvaatjes van de huid gebruikt worden om de vaatkarakteristieken in kaart te brengen. VitaK Innovation in Life Science is de eigenaar van de patentaanvraag waarin APG ook gelinkt wordt aan de vitamine K-status van de vaatwand (patent aanvraag PCT/EP2016/053696).

“Als grootste kennis- en researchcentrum ter wereld op het gebied van vitamine K, onderzoekt VitaK al vele jaren het grote belang van vitamine K2 voor de preventie van hart- en vaatziekten”, aldus Mehrdad Omidvar, CEO van VitaK. “Ons onderzoeksteam is vastbesloten om een leidende rol te spelen bij het ontwikkelen van POC-apparaten voor het monitoren van hart- en vaatziekten in de eerstelijns gezondheidszorg. Daarom ontwikkelt VitaK, samen met belangrijke strategische partners, ook de VITA METER, een apparaat dat in staat is een groot aantal specifieke tests uit te voeren waarmee huisartsen en andere zorgverleners over maximale real time informatie kunnen beschikken tijdens een consult of onderzoek, en dus ter plekke snel de juiste diagnose te kunnen stellen.”

Bron: VitaK Innovation & Universiteit Maastricht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen