Snelle diagnose en kortere behandeling geeft patiënten met resistente tuberculose nieuwe hoop

Array

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt vandaag met aanbevelingen voor de inzet van innovatieve, snelle diagnostiek voor multiresistente tuberculose (MDR-tbc) en voor een kortdurend, goedkoper behandelschema dat voor patiënten beter vol te houden is. Met deze combinatie aan maatregelen krijgen patiënten met MDR-tbc sneller de juiste diagnose en kunnen zij direct de juiste behandeling voor hun ziekte krijgen. Dit verhoogt de kans op hun succesvolle behandeling en genezing.

KNCV Tuberculosefonds juicht de aanbevelingen van de WHO toe. In de landen waar wij werken is de steun van de WHO van groot belang. Het maakt de weg vrij voor brede inzet van een meer patiëntvriendelijke aanpak van deze zeer ernstige vorm van tuberculose. Patiënten kunnen sneller adequaat worden geholpen en dit zal vele levens redden ” aldus Michael Kimerling, Technisch Directeur van KNCV Tuberculosefonds.

Kortere behandeling geeft betere uitkomsten
De conventionele behandeling voor de meeste MDR-tbc is langdurig (18-24 maanden) en geeft veel bijwerkingen. Het is moeilijk voor patiënten om vol te houden, en dit draagt bij tot een laag genezingspercentage: gemiddeld iets meer dan 50 procent genezen patiënten wereldwijd.

Voor de prijs van minder dan USD 1000 per patiënt kan de nieuwe MDR-tbc behandeling binnen 9 tot 12 maanden worden voltooid. Niet alleen is de nieuwe medicijnkuur veel korter en goedkoper, maar de verwachting is ook dat meer mensen succesvol zullen genezen (in optimale omstandigheden kan dit oplopen tot 80 – 85 procent). Een snelle, effectieve behandeling vermindert bovendien het risico op verdere verspreiding van MDR-tbc onder de bevolking.

MDR-tbc een groot mondiaal probleem
MDR-tbc vormt een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid wereldwijd. De behandeling ervan bestaat uit een combinatie van medicijnen en vraagt om maatwerk. Daarom is het zaak om de soort medicijnresistentie zo vroeg mogelijk vast te stellen om de patiënt snel de meest effectieve behandeling aan te kunnen bieden. Met de nieuwe diagnose (molecular line-probe assay) kan preciezer worden vastgesteld welke resistentiepatronen een patiënt heeft via de zogenaamde patiënt-triage methode. Patiënt-triage (dat gebruik maakt van de door WHO-aanbevolen diagnostiek) verwijst een patiënt met medicijnresistentie óf naar de verkorte MDR-tbc behandeling, óf naar een behandeling met de nieuwe medicijn bedaquiline.

Volgens de WHO krijgt momenteel slechts 20 procent van de mensen met MDR-tbc de behandeling die men nodig heeft. Van de 480.000 mensen die jaarlijks MDR- tbc krijgen zullen er 190.000 mensen aan sterven. Dit moet veranderen.

Het percentage patiënten met MDR-tbc in Nederland is gelukkig nog steeds beperkt gebleven. In 2014 werden er 6 patiënten met MDR-tuberculose gediagnostiseerd in Nederland. In Nederland worden patiënten individueel en op maat behandeld in gespecialiseerde klinieken.

KNCV Tuberculosefonds maakt zich sterk voor het principe van “de juiste diagnose en de juiste behandeling”. KNCV heeft steeds een heldere bewegwijzering bevorderd om landen te gidsen door de diverse veelbelovende medische doorbraken, zoals de nieuwe diagnostieke technieken, de inzet van nieuwe medicijnen en het weer in gebruik nemen van bestaande medicijnen.

In Vietnam, waar KNCV Tuberculosefonds al sinds 1983 werkzaam is, is er dit jaar een proefproject op drie locaties uitgevoerd, met steun van KNCV. Op basis van de triagemethode zijn patiënten op medicijnresistentie getest. In één maand (april 2016) zijn achttien patiënten op het verkorte MDR-tbc behandelschema gezet, terwijl vijf patiënten een behandeling begonnen met de nieuwe medicijn bedaquiline.

Met de aanbevelingen van de WHO gloort er weer hoop voor de strijd tegen tuberculose, en vooral voor patiënten met een medicijnresistente vorm van tuberculose.

Bron: KNCV Tuberculosefonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen