Aangeboren hartafwijking levenslang onder controle

Array

Patiënten met een aangeboren hartafwijking die in hun kindertijd zijn geopereerd, zouden levenslang onder controle van een cardioloog moeten blijven. Dat bepleit Myrthe Menting van het Erasmus MC. Zij promoveerde 10 mei op haar onderzoek naar nieuwe echocardiografische technieken.

Restafwijkingen
Tegenwoordig bereikt zo’n 90% van de patiënten met een aangeboren hartafwijking de volwassen leeftijd. Hoewel operaties op kinderleeftijd hebben geleid tot een toegenomen levensverwachting, krijgen veel patiënten nog wel te maken met restafwijkingen.

Geen klachten
Bij een groot deel van de volwassen patiënten werkt het hart minder goed, terwijl ze (nog) geen klachten hebben. Door regelmatige controles met nieuwe technieken kunnen problemen eerder worden opgespoord en vroegtijdig worden behandeld.

Hartfalen
Op dit moment staan de meeste volwassen patiënten met een aangeboren hartafwijking die als kind een behandeling hebben ondergaan daarna niet langdurig onder controle van een cardioloog. Ongeveer 25% van de mensen met een aangeboren hartafwijking ontwikkelt in de loop der tijd echter hartfalen. “Dat willen we natuurlijk graag voor zijn”, zegt Menting.

Nieuwe techniek
Voor haar onderzoek heeft zij zo’n 250 patiënten die als kind in het Erasmus MC zijn geopereerd aan een aangeboren hartafwijking onderzocht met de nieuwste techniek: speckle-tracking echocardiografie. Van deze patiënten had een groot deel verminderde linker en/of rechterkamerfunctie, veelal zonder daar iets van te merken.

Voorkomen
Menting: “Door vroegtijdige behandeling met bijvoorbeeld medicatie kunnen we hopelijk voorkomen dat het hart verder achteruit gaat.”

Meer informatie: proefschrift ‘Adult Congenital Heart Disease’.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen