Nieuwe polio-vaccinatie belangrijke stap in uitroeien polio

Array

In meer dan 150 landen is een nieuwe vaccinatie geïntroduceerd tegen poliomyelitis, kortweg: polio. Het switchen naar een nieuw vaccin tegen polio is volgens gezondheidsorganisaties een belangrijke mijlpaal.Het nieuwe vaccin is gericht op de twee overgebleven vormen van de ziekte. De nieuwe vaccinatie lijkt zijn werk goed te doen. In 2015 waren 74 gevallen van de verlamingsziekte en dit jaar zijn dat er tot nu toe tien.

De overstap naar een nieuwe vaccinatie is een gigantische operatie die achttien maanden duurt en die door duizenden mensen wordt gecoördineerd. Van het oudere vaccin is nog een grote voorraad, waarvan een deel zal worden vernietigd.

Alle gevallen kwamen voor in Afghanistan en Pakistan. In 1988 kwam de ziekte nog voor in 125 landen. In Afrika komt sinds een jaar geen polio meer voor. Poliomyelitis komt in Nederland niet voor. De laatste uitbraak was in 1992-1993 en trad op onder personen die zich om religieuze redenen niet lieten vaccineren. Hierbij werden 71 mensen met poliomyelitis gemeld en zijn 2 mensen overleden. Veel meer mensen waren wel besmet maar niet ziek, omdat de infectie meestal zonder ziekteverschijnselen verloopt. Voordat de vaccinatie in 1957 werd ingevoerd, kwam polio vaak voor en overleden er ook regelmatig mensen aan polio. Na invoering van de vaccinatie is het aantal gevallen van polio sterk gedaald. (In de afgelopen 20 jaar (1994-2013) zijn geen personen met poliomyelitis gemeld in Nederland.

Poliomyelitis is een infectie met het poliovirus. Er zijn 3 typen poliovirus. In veel gevallen merkt een persoon niets van een infectie met het poliovirus, bij andere personen veroorzaakt het poliovirus alleen griepachtige verschijnselen maar bij een kleine groep veroorzaakt het poliovirus een infectie van het ruggenmerg en soms ook de hersenstam. Hierdoor kunnen verlammingen en/of hersen(vlies)ontsteking optreden. De tijd tussen besmetting en de eerste verschijnselen is meestal 7-14 dagen, nooit langer dan 35 dagen.

Mensen kunnen elkaar besmetten via de mond (praten, schreeuwen). Ook kan iemand, die in contact is geweest met ontlasting van een geïnfecteerde persoon, het virus via zijn handen in zijn mond krijgen en zo besmet raken. Handen wassen is daarom een belangrijke maatregel om verspreiding en besmetting te voorkomen.

Iemand die poliomyelitis heeft gehad is alleen beschermd tegen infectie met dat type waarmee hij in het verleden geïnfecteerd was, maar niet tegen toekomstige infecties met één van de overige 2 typen. Vaccinatie met IPV biedt een goede en waarschijnlijk levenslange bescherming tegen infectie met alle 3 de typen. Vaccinatie met IPV is sinds 1957 onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen