
Politieke draagkracht voor psychologische ondersteuning bij ernstige ziekte
ArrayBehandeling aanpassingsstoornis niet meer vergoed vanuit het basispakket vanwege de bezuinigen
Patiënten met ernstige ziektes moeten tijdens hun behandeling meer psychologische ondersteuning krijgen, daar zijn regeringspartijen PvdA en VVD het over eens. Zij willen dat artsen hun patiënten ook begeleiden om de psychosociale gevolgen van hun ziekte en de behandeling ook aan te pakken. PvdA en VVD willen dat minister Schippers van Volksgezondheid samen met zorgverleners richtlijnen gaat opstellen. Daarbij moeten bestaande experimenten als voorbeeld dienen. De Kamer debatteert vandaag met Schippers over de zorg.
Artsen en zorgverzekeraars hebben vaak nog te weinig aandacht voor de psychische gevolgen. De eerste aandacht gaat uit naar behandeling van de ziekte, naar overleven. Maar er is meer. Bijna éénderde van alle patiënten leeft met angst, somberheid of vermoeidheid. Klachten die kunnen vallen onder de noemer ‘aanpassingsstoornis’. Klachten die zijn ontstaan dóór de diagnose kanker.
Aanpassingsstoornis
Onder aanpassingsstoornis vallen psychische en sociale problemen die ontstaan na een stressvolle gebeurtenis. Het krijgen van kanker is zo’n stressvolle gebeurtenis. Als gevolg van de ziekte en behandeling kunnen mensen naast lichamelijk problemen ook angstig, vermoeid of somber worden. Ook problemen op het gebied van seks, relaties en werk komen voor.
Bij psychische problemen gebruiken zorgverleners het handboek Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM). DSM bevat beschrijvingen, symptomen en andere criteria om een diagnose te stellen en is ingedeeld in categorieën. De aanpassingsstoornis is in de DSM opgenomen.
Bron: Concept Richtlijn aanpassingsstoornis bij patiënten met kanker, februari 2016
Vergoeding basisverzekering
Hiervoor hebben mensen met kanker én hun naasten keihard goede zorg nodig. Psychosociale zorg die deel moet uitmaken van de totale kankerzorg. Zorg die daarom moet worden vergoed uit de basisverzekering. Omdat deze zorg – net zoals de behandeling van kanker – onmisbaar is om door te kunnen gaan, weer te gaan werken en het leven opnieuw op te pakken.
Daarnaast komt psychische begeleiding ook ten goede aan medische behandeling.Verschillende ziekenhuizen experimenteren met een integrale behandeling waarbij patiënten vanaf het begin psychische ondersteuning krijgen. De aanpassingsstoornis wordt niet meer vergoed vanuit het basispakket vanwege de bezuinigen.
Psychosociale zorg
Psychologische zorg is vooral gericht op het behandelen van psychische problemen. En bestaat uit psychosociale ondersteuning en psychologische zorg. Psychosociale ondersteuning richt zich met name op emotionele en praktische ondersteuning bij relatief eenvoudige problemen van psychische en sociale aard. Zo blijkt uit het Rapport Visie psychosociale oncologische zorg op maat. Kansen en Knelpunten, 17 juli 2015.
Bron: NOS, NFK, Rapport Visie psychosociale oncologische zorg op maat. Kansen en Knelpunten, 17 juli 2015.