Politieke draagkracht voor psychologische ondersteuning bij ernstige ziekte

Array

Behandeling aanpassingsstoornis niet meer vergoed vanuit het basispakket vanwege de bezuinigen
Patiënten met ernstige ziektes moeten tijdens hun behandeling meer psychologische ondersteuning krijgen, daar zijn regeringspartijen PvdA en VVD het over eens. Zij willen dat artsen hun patiënten ook begeleiden om de psychosociale gevolgen van hun ziekte en de behandeling ook aan te pakken. PvdA en VVD willen dat minister Schippers van Volksgezondheid samen met zorgverleners richtlijnen gaat opstellen. Daarbij moeten bestaande experimenten als voorbeeld dienen. De Kamer debatteert vandaag met Schippers over de zorg.

Artsen en zorgverzekeraars hebben vaak nog te weinig aandacht voor de psychische gevolgen. De eerste aan­dacht gaat uit naar behandeling van de ziekte, naar overleven.  Maar er is meer. Bijna éénderde van alle patiënten leeft met angst, somberheid of vermoeidheid. Klachten die kunnen vallen onder de noemer ‘aanpassingsstoornis’. Klachten die zijn ontstaan dóór de diagnose kanker.

Aanpassingsstoornis

Onder aanpassingsstoornis vallen psychische en sociale problemen die ontstaan na een stressvolle gebeurtenis. Het krijgen van kanker is zo’n stressvolle gebeurtenis. Als gevolg van de ziekte en behandeling kunnen mensen naast lichamelijk problemen ook angstig, vermoeid of somber worden. Ook problemen op het gebied van seks, relaties en werk komen voor.

Bij psychische problemen gebruiken zorgverleners het handboek Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM). DSM bevat beschrijvingen, symptomen en andere criteria om een diagnose te stellen en is ingedeeld in categorieën. De aanpassingsstoornis is in de DSM opgenomen.
Bron:Start bestandsdownload Concept Richtlijn aanpassingsstoornis bij patiënten met kanker, februari 2016

Vergoeding basisverzekering

Hiervoor hebben mensen met kanker én hun naasten keihard goede zorg nodig. Psychosociale zorg die deel moet uit­maken van de totale kankerzorg. Zorg die daarom moet worden vergoed uit de basisverzekering. Omdat deze zorg – net zoals de behandeling van kanker – onmisbaar is om door te kunnen gaan, weer te gaan werken en het leven opnieuw op te pakken.

Daarnaast komt psychische begeleiding ook ten goede aan medische behandeling.Verschillende ziekenhuizen experimenteren met een integrale behandeling waarbij patiënten vanaf het begin psychische ondersteuning krijgen. De aanpassingsstoornis wordt niet meer vergoed vanuit het basispakket vanwege de bezuinigen.

Psychosociale zorg

Psychologische zorg is vooral gericht op het behandelen van psychische problemen.  En bestaat uit psychosociale ondersteuning en psychologische zorg. Psychosociale ondersteuning richt zich met name op emotionele en praktische ondersteuning bij relatief eenvoudige problemen van psychische en sociale aard. Zo blijkt uit het Rapport Visie psychosociale oncologische zorg op maat. Kansen en Knelpunten, 17 juli 2015.
Bron: NOS, NFK, Rapport Visie psychosociale oncologische zorg op maat. Kansen en Knelpunten, 17 juli 2015. 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen