Reumatoïde Artritis verhoogt risico op hart- en vaatziekten

Reumatoïde Artritis verhoogt risico op hart- en vaatziekten vooral bij jongere patiënt
Bij relatief jonge patiënten met Reumatoïde Artritis is het risico op hart- en vaatziekten veel hoger dan bij de doorsnee bevolking, schrijven onderzoekers van het Radboudumc in PLOSOne. Bij mannen én vrouwen onder de vijftig met Reumatoïde Artritis moeten reumatoloog en huisarts extra alert zijn op het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Hart- en vaatziekten komen ongeveer twee keer meer voor bij patiënten met Reumatoïde Artritis dan bij de algemene bevolking. Bovenop het risico op hart- en vaatziekten dat mensen nou eenmaal hebben op basis van geslacht (mannen hebben een hoger risico) en leeftijd (ouderen hebben een hoger risico) doet Reumatoïde Artritis er als het ware nog ‘een schepje bovenop’.

Mannen en vrouwen

Onderzoekers van het Radboudumc hebben onderzocht bij welke patiënten met Reumatoïde Artritis (RA) dat extra risico vooral te vinden is. Hebben vooral vrouwen meer risico op hart- en vaatziekten? Of stijgt het risico misschien vooral bij jonge mensen?

Geslacht geen factor

Klinisch epidemioloog Jaap Fransen: “Om die vraag te beantwoorden hebben we de gegevens van 13 internationale studies systematisch samengevat en geanalyseerd. Op basis daarvan blijkt dat bij mannen en vrouwen met Reumatoïde Artritis het risico op hart- en vaatziekten evenveel stijgt. Het geslacht lijkt dus geen factor van betekenis bij de grotere kans op hart- en vaatziekten in deze patiëntengroep.”

Meer risico’s bij jongere patiënt Reumatoïde Artritis

De leeftijd speelt daarentegen wel een duidelijke rol. Fransen: “Onze analyse geeft aan dat het extra risico bij RA-patiënten onder de 50 jaar veel hoger is dan bij patiënten boven de 65 jaar. In de eerste, relatief jonge groep ligt het risico 159 procent hoger dan bij de doorsnee bevolking, in de tweede groep is dat 27 procent.”

Preventie

De consequentie van dit onderzoek? Fransen: “De reumatoloog en huisarts moeten bij relatief jonge mannen én jonge vrouwen met Reumatoïde Artritis extra alert zijn om hart- en vaatziekten te voorkomen. Het is belangrijk dat deze patiënten tijdig deelnemen aan een ‘screening’ op hart- en vaatziekten. Zo nodig kunnen dan preventieve maatregelen worden genomen, bijvoorbeeld door te investeren in een gezond gewicht, voldoende te bewegen, niet te roken, en eventueel medicijnen te gaan gebruiken die het risico op hart- en vaatziekten verlagen.”

Bron: Radboudumc

Recente artikelen