Nieuwe maatregelen verkleinen kans op tekorten

Array

Nieuwe maatregelen verkleinen kans op tekorten, EenVandaag weigert toelichting maatregelen door Nefarma.
Het actualiteitenprogramma EenVandaag (Avrotros) gaf in de uitzending van 7 juli aandacht aan een tekort van een pijnstiller. De pijnstiller wordt gebruikt door ziekenhuizen tijdens operaties. Het tekort leidt niet tot problemen, omdat er goede alternatieven zijn.

Nefarma heeft aangegeven graag een toelichting te willen geven in de uitzending waarom deze tekorten ontstaan.  En welke maatregelen we nemen om deze tekorten zoveel mogelijk te voorkomen. De redactie heeft ervoor gekozen om deze niet mee te nemen.

Maatregelen

Nefarma werkt met alle partijen in de zorg en VWS aan maatregelen om de kans op tekorten zo klein mogelijk te maken. De maatregelen moeten naast het verder voorkomen van tekorten er ook voor zorgen dat patiënten sneller op de hoogte zijn van een dreigend tekort en eventuele alternatieven. Er komt in samenwerking met het CBG en de IGZ een centraal meldpunt voor alle tekorten. Met daarbij een duidelijke routekaart waarin vastligt wie op welk moment de verantwoordelijkheid moet nemen om een dreigend tekort te melden.

Snelle informatie

Tekorten zijn nooit helemaal uit te sluiten. Dat is inherent aan een complex proces en de kwetsbaarheid in elk onderdeel van de keten. Het is een internationaal probleem waar meerdere landen in Europa mee te maken hebben. Het kan op alle punten in het proces vastlopen. Van een fabriek die dicht moet vanwege productieproblemen, grondstoffen die op zijn of te laat binnenkomen, problemen bij logistiek en distributie of het inkoopbeleid van apotheken.

De set aan maatregelen die er nu ligt, maakt het mogelijk om goed te monitoren waar het mis kan gaan en daarop tijdig te anticiperen.Als er toch een tekort dreigt te ontstaan, is het van belang dat alle betrokken partijen goed en snel geïnformeerd worden, en dat er voor patiënten een goed alternatief is. De komende maanden zal de beschikbaarheid van de betreffende pijnstiller nog niet constant zijn.

Het betrokken bedrijf doet er alles aan om, in samenwerking met de autoriteiten, het tekort aan dit geneesmiddel zo beperkt mogelijk te houden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen