Nieuwe patiëntvriendelijkere techniek voor behandeling verwijde buikslagader

Array

Het UMCG heeft onlangs een nieuwe techniek toegepast bij de behandeling van patiënten met een verwijde buikslagader (aneurysma). Het gaat om een nieuwe stent (buisje) die in de buikslagader wordt geplaatst om het bloedvat te verstevigen.  En te voorkomen dat het aneurysma scheurt. De nieuwe stent maakt de ingreep voor de patiënt minder belastend. De ingreep duurt korter en er is minder contrastvloeistof en röntgenstraling nodig is. Het is voor het eerst dat deze stent in Nederland wordt toegepast.

Buikslagader

Het team van vaatchirurgen en interventieradiologen uit het UMCG onder leiding van prof. Zeebregts en dr. van Schaik is zeer tevreden over de initiële resultaten. “Bij deze nieuwe techniek worden twee losse, beklede stents gebruikt die nog preciezer onder de nierslagader geplaatst kunnen worden. De stents kunnen door kleinere werkkanalen worden ingebracht. Hierdoor is het nog gemakkelijker om via een prikgaatje in beide liezen de hele operatie te voltooien”, aldus vaatchirurg Paul van Schaik. “De operatie duurt ook minder lang waardoor de patiënt sneller herstelt en dus ook eerder naar huis kan.”

Binnenkort zullen er meer patiënten worden behandeld met deze stent. Het UMCG hoopt het expert- en teaching center te worden voor collega’s uit binnen- en buitenland.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen