Landelijke community voor innovatie in de zorg gelanceerd

Array

Online platform www.zorginnovatie.nl lanceert, in samenwerking met het ministerie van VWS, een nationaal forum voor kennisuitwisseling en debat rondom zorginnovatie.

Vandaag lanceert Stichting ZorgInnovatie de community voor alle betrokkenen in het proces van zorgvernieuwing. Het is mogelijk om een constructieve discussie te starten of om deelnemers aan de community te vragen naar hun meningen, ideeën en oplossingen. Op de website meldden al meer dan 2.000 innovatoren zich aan. Dit zijn diverse actoren die betrokken zijn bij innovatie, bijvoorbeeld ondernemers, zorgverleners, zorgverzekeraars en investeerders.

Het gesprek over zorginnovatie is op dit moment veelal gefragmenteerd en vluchtig waardoor het oppervlakkig blijft. De nieuwe community verbindt alle stakeholders op één landelijke plek en zorgt dat de discussie permanent gevoerd wordt en de kennis bewaard blijft. Voor vragen als “Welke innovatie kan mantelzorgers in mijn zorgproces betrekken?” of ”Wanneer kom ik aanmerking voor vergoeding door een zorgverzekeraar?” kun je hier terecht. Het doel is naast de officiële antwoorden ook praktijkervaringen te verzamelen. Door deze vorm van crowdsourcing te benutten, kom je tot een continue dialoog tussen alle betrokken actoren.

Zorginnovatie

Stichting ZorgInnovatie Nederland is een samenwerking van tien regionale innovatienetwerken en stimuleert innovatie door de verbinding te leggen tussen alle bestaande structuren, instanties en innovatoren in de zorg. In november vorig jaar lanceerde Minister Edith Schippers al het eerste gedeelte van de website waar inmiddels 400 ondernemers hun innovaties tonen.
Volgens de directeur Wilco Schuttelaar is de uitbreiding een belangrijke stap: “Innovatie in de zorg is gecompliceerd door een combinatie van technische, zorginhoudelijke en maatschappelijke aspecten waarbij veel actoren betrokken zijn. Deze community helpt partijen te verbinden en kennis te delen om zowel de zorg te verbeteren als een sterk innovatiesysteem te stimuleren.”

De community is geheel open voor iedereen die betrokken is of wil zijn bij innovatie in zorg en welzijn en is te vinden op www.zorginnovatie.nl/community

eHealth

In de brief van 7 juni 2016 aan de Tweede Kamer over ‘Tussenrapportage eHealth doelstellingen” kondigde Minister Schippers dit initiatief al aan: “Deze zomer verkennen we met circa 380 innovatoren via de community van Zorginnovatie.nl wat passende oplossingsrichtingen zijn bij de door hen ervaren belemmeringen.” Het zijn inmiddels meer dan 2.000 innovatoren en met name het gesprek tussen de verschillende actoren hierin is heel belangrijk. De community is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voor haar biedt het een manier om open te kunnen communiceren met verschillende innovatoren. Hier kunnen zowel innovatoren als het ministerie hun voordeel mee kunnen doen. Bijvoorbeeld om input te krijgen op ervaren belemmeringen of op toekomstig innovatiebeleid. Het ministerie kan hierdoor op een vernieuwende wijze input krijgen vanuit de praktijk.

Meer informatie over Stichting ZorgInnovatie Nederland
Stichting Zorginnovatie Nederland is een samenwerking van tien regionale innovatienetwerken in de zorg: Amsterdam Economic Board, Care Innovation Center West-Brabant, Economic Board Utrecht, EIZT (Expertisecentrum Innovatieve Zorg en Technologie), Health Valley, HANNN (Healthy Ageing Network Northern Netherlands), Medical Delta, OMFL (Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland), Slimmer Leven 2020 en VitaValley. Een unieke samenwerking waarbij alle regio’s zowel financiële als in kind bijdragen leveren. De verwachting is dat in de nabije toekomst meer regio’s aansluiten. Bovendien is er veel interesse vanuit zorginstellingen en investeerders om zich aan te sluiten en de innovaties verder te helpen naar grootschalige implementatie.
Bron: Stichting ZorgInnovatie Nederland
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen