AMC gaat over op LED-verlichting

Array

Met het indraaien van een buislamp markeerde RvB-lid Maas Jan Heineman 28 juli een gedenkwaardig moment: de honderdduizendste vierkante meter kreeg LED-verlichting. “Ik vind het enorm belangrijk om veel meters te maken als het gaat om duurzaamheid, dus op het gebied van milieu, energie en afval produceren. En overgaan op LED-verlichting is een reuzestap,” zegt Heineman.

Over op LED

“Tot nu toe hebben we zo’n 15 duizend lichtbronnen vervangen”, zegt Wim Landwehr Johan (rechts), die het LED-project als beheerder Elektrotechniek onder zijn hoede heeft. “Alle lampen in liften en trappenhuizen onder andere, maar ook die in collegezalen en op de technische tussenvloeren.”

Uiteindelijk moeten overal in het gebouw en de directe omgeving daarvan LED-lampen branden. Jaarlijks betekent dat zo’n 1700 duizend euro aan energiebesparing plus een CO2-reductie met 920 duizend kilo. “En dat is nog maar het halve verhaal, stelt Landwehr Johan vast, want ook de exploitatie- en onderhoudskosten worden lager. “Neem al die lampjes van de vluchtwegaanduidingen. Omdat die continu branden, moesten ze voorheen jaarlijks worden vervangen. In LED-vorm gaan ze ruim driemaal zo lang mee.”

LED in de operatiekamers

Houden alle locaties onder het nieuwe LED-bewind wel het soort licht dat ze nodig hebben? “Ook in de nieuwe OK’s hangen LED-lampen. Maar vaak gaat daar het wel een en ander aan vooraf. OK’s en laboratoria hebben totaal andere licht nodig dan gangen en pleinen, op die speciale vereisten moet je heel zorgvuldig inspelen.”

Enig noemenswaardig nadeel van LED, denkt hij, is de netvervuiling. “Een lastig technisch verhaal, maar het komt erop neer dat de gangbare drivers van LED-verlichting een lagere netspanning teweegbrengen. Dat kunnen we in het AMC niet hebben natuurlijk, daarom hebben we hier kwalitatief zeer hoogwaardige drivers aangekocht.”

Eind 2018 zullen nagenoeg alle lampen door een LED-variant zijn vervangen. “Dat is te zeggen: alle quick wins”, aldus de beheerder. “Voor een aantal specials, sommige laboratoria bijvoorbeeld, denken we nog een beetje meer tijd nodig te hebben.”

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen