Start met rookvrij sportterrein bij het sportseizoen; zo pleit Hartstichting

Array
89% van de Nederlanders is voor rookvrij sportterrein voor kinderen

en gaan niet samen. Dit vindt een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking (89%). Zij vinden dat sportterreinen waar kinderen sporten, volledig rookvrij moeten zijn. Dat blijkt uit onderzoek door onderzoeks-bureau Flycatcher in opdracht van de Alliantie Nederland Rookvrij. Eenzelfde percentage (89%) vindt dat sigaretten weggehouden moeten worden van kinderen. Toch wordt er langs sportvelden nog veel gerookt. De Hartstichting roept daarom sportverenigingen op hun sportterrein rookvrij te maken.

Driekwart van de jeugd tussen de 6 en 17 jaar is lid van een sportvereniging. Langs de lijn wordt nog veel gerookt, zo bevestigen ook bestuurders van sportverenigingen. Uit onderzoek is bekend dat kinderen die geconfronteerd worden met roken, eerder zelf gaan roken. ‘Zien roken, doet roken’. De Hartstichting wil zoveel mogelijk sportverenigingen stimuleren hun sportterrein rookvrij te maken. Met een nieuw programma, dat bestaat uit een stappenplan en andere ondersteunende materialen, kan iedere bestuurder en vrijwilliger van een sportvereniging aan de slag om het sportterrein rookvrij te maken. Aan de start van het nieuwe sportseizoen nodigt de Hartstichting zo’n 3000 sportverenigingen uit om rookvrij te worden.

Roken langs de lijn

“Hoewel er in Nederland een grote wens is om te voorkomen dat kinderen gaan roken of meeroken, is de praktijk helaas anders” zegt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting. “Zo’n 26 procent van de bevolking boven de 18 jaar rookt nog steeds, ondanks de grote gezondheidsrisico’s. Dit gebeurt vaak in het zicht van kinderen op plekken waar zij veel komen, ook langs de lijn.”

Draagvlak voor rookvrij groeit

Op dit moment zijn er circa 10 sportverenigingen in Nederland al volledig rookvrij. “Dit aantal groeit gestaag,” aldus Italianer. “Met een rookvrij sportterrein geeft een sportvereniging het goede voorbeeld aan kinderen. Je draagt met alle staf, ouders en supporters uit dat niet-roken de norm is, waardoor kinderen minder snel zelf gaan roken. Als Hartstichting willen wij sportverenigingen ondersteunen bij het maken van deze stap op weg naar een .”

Voetbalvereniging

Voetbalvereniging RCL uit Leiderdorp is een van de eerste verenigingen in Nederland die gestart is om roken minder toe te staan op de vereniging. Voorzitter Kees van der Burg, voetbalvereniging RCL: “Toen ik het idee van een rookvrije vereniging in het bestuur bracht, moesten de andere bestuursleden eerst even wennen. Maar al snel waren alle bestuursleden voor het initiatief, ook de rokers. Er is denk ik genoeg draagvlak binnen de verenigingen om rookvrij te worden. Het sluit aan bij het toenemende besef dat we kinderen moeten beschermen tegen roken, nationaal en internationaal.”

Rookvrije Generatie: Kinderen beschermen

De Hartstichting heeft samen met KWF Kankerbestrijding en het Longfonds het initiatief genomen voor de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’. Samen met een groeiend aantal partijen en personen werken we toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Het onderzoek laat ook zien dat de meerderheid voorstander is van de Rookvrije Generatie. Het lukt de Rookvrije Generatie te realiseren als we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen komen rookvrij maken. Iedereen kan iets doen. Zo gaan we samen op weg naar een Rookvrije Generatie.

100 kinderen per dag

Roken is een van de grootste risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Iedere dag raken 100 kinderen verslaafd aan roken. Terwijl er in Nederland jaarlijks 20.000 mensen sterven door roken en enkele duizenden door meeroken. De meeste mensen, zowel rokers als niet rokers, hebben moeite met het idee dat hun kind gaat roken. De Hartstichting zet zich daarom in voor de Rookvrije Generatie. Voor meer informatie: www.hartstichting.nl/rookvrij-sporten

Elke dag overlijden er ruim 100 mensen aan hart- en vaatziekten en komen er 1000 mensen in het ziekenhuis terecht. De preventie, behandeling en genezing van de ziekte is de missie van de Hartstichting. Wij strijden al méér dan 50 jaar tegen hart- en vaatziekten, een van de belangrijkste doodsoorzaken in ons land, door financiering van onderzoek, voorlichting over een gezonde leefstijl en het realiseren van innovaties in de zorg. Ook zetten wij ons in om meer levens te redden bij een hartstilstand.

Voor meer informatie:

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen