Rechter wijst verzoek Brocacef tot opschorting groothandelsverbod af/ Brocacef – ACM

0
1476
Brocacef betreurt uitspraak, verbod beperkt vrije keuze in groothandel

Vandaag heeft de voorzieningenrechter van de Rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan inzake het verzoek om een voorlopige voorziening van Brocacef tegen de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Deze procedure betreft het groothandelsverbod, zoals gesteld door de ACM als voorwaarde voor de overname door Brocacef Groep van Mediq Apotheken Nederland. Brocacef verzocht de rechtbank het groothandelsverbod op te schorten tot de definitieve uitspraak in de bodemprocedure. Die definitieve uitspraak wordt op zijn vroegst over een jaar verwacht en Brocacef moet de desbetreffende contracten nu reeds bee?indigen.

De rechter heeft het groothandelsverbod niet op de inhoud getoetst, maar slechts geoordeeld dat er geen spoedeisend belang is om de zaak nu al te behandelen. Brocacef betreurt deze uitspraak ten zeerste en wacht de verdere motivatie van de uitspraak, die begin oktober volgt, af.

BENU apotheek

Ee?n van de voorwaarden die de ACM heeft gesteld aan de overname van Mediq Apotheken Nederland, is dat Brocacef alle banden met een aantal franchisenemers en partners moet verbreken. De betreffende apotheken mogen geen franchisenemer of partner bij BENU Apotheek, de merknaam van de apotheekketen van Brocacef, meer zijn en dus ook niet meer samen met BENU Apotheek onderhandelen met zorgverzekeraars. Door het bestreden groothandelsverbod mogen deze franchisenemers en partners tevens voor een periode van twee jaar na bee?indiging van het groothandelscontract geen groothandelsdiensten bij Brocacef afnemen.

Vrije keus apothekers

Brocacef stelt zich op het standpunt dat de (vrije) keuze voor deze apothekers in het aantal groothandels hierdoor wordt beperkt, wat negatieve invloed kan hebben op de onderhandelings- en concurrentiepositie van deze apotheken. Dit zou uiteindelijk ook negatieve effecten kunnen hebben voor zorgconsumenten, bijvoorbeeld op het gebied van kosten en beschikbaarheid van medicijnen.

Brocacef is ook een bodemprocedure gestart tegen de ACM, inzake de juistheid van het groothandelsverbod. Zolang deze zaak onder de rechter is verstrekt Brocacef hierover geen aanvullende inhoudelijke informatie.

Bron: Brocacef Groep

Vorig artikelCatharina Ziekenhuis investeert in kankerbehandeling
Volgend artikelErvaringen vanuit de praktijk rondom IPF gebundeld in handboek
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.