Heldere kabinetsvisie op de zorg belangrijker dan lof voor actiecomite?

0
656

Het kabinet moet vaststellen wat het van de centrale waarden in de zorg vindt. “Principie?le keuzes kan je in onze beschaving niet alleen aan marktpartijen overlaten. Voor perverse prikkels, individuele incentives en persoonlijk gewin kan geen plaats meer zijn.” Dat stelt het huisartsencomite? Het Roer Moet Om vandaag in een ontbijtbijeenkomst met staatsecretaris Van Rijn (VWS), in reactie op de lof die het comite? krijgt toegezwaaid in de Rijksbegroting 2017.

De rol die het actiecomite? Het Roer Moet Om afgelopen anderhalf jaar in de huisartsenwereld gespeeld heeft wordt in de Rijksbegroting aangehaald als belangrijk voorbeeld voor andere zorgsectoren. “Een mooie erkenning voor wat er tot nu toe bereikt is”, aldus huisarts Peter de Groof van het actiecomite?, “maar pas echt waardevol als het kabinet helder maakt waar het staat in het politieke debat over de waarden van de zorg. Een dergelijke stellingname hebben we tot nu toe gemist van dit kabinet.”

Manifest

Het actiecomite? Het Roer Moet Om ontstond in maart 2015 toen een handjevol bezorgde huisartsen een manifest spijkerde aan het ministerie van VWS waarin ze alarm sloegen over de uitholling van hun vak en de gevolgen daarvan voor de patie?nt. Binnen enkele weken onderschreef twee derde van de ruim 11.000 huisartsen in Nederland hun eisen omtrent een gelijkwaardiger onderhandelings- positie, het mes in de bureaucratie en zinvolle kwaliteitsmeting. Het protest leidde oktober 2015 tot een bestuurlijk akkoord tussen verzekeraars, beroepsorganisaties en overheid dat aan deze eisen invulling moet gaan geven.

Hardnekkige obstakels

Het Roer Moet Om signaleert wezenlijke stappen vooruit, maar signaleert nog altijd hardnekkige obstakels bij zowel verzekeraars als de eigen beroepsorganisaties. Ook van de politiek verwacht het actiecomite? principie?le en scherpe keuzes. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van komend jaar organiseert Het Roer Moet Om samen met het Platform Nieuwe Zorg op 21 januari 2017 een nationaal verkiezingsdebat over de zorg in Theater Carre? in Amsterdam.

Bron: Actiecomite? Het Roer Moet Om 

Vorig artikelDress Red Day op 29 september
Volgend artikelNederlandse video-specialist Quadia wint Health Media Award
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.