Gezond oud worden in Den Haag

0
710

Volgens de Haagse Wethouder Karsten Klein (ouderenbeleid) moeten steden vergrijzing niet alleen vanuit kwetsbaarheid bekijken, maar vanuit kracht. “De huidige generatie ouderen is vitaal en staat vaak nog midden in het leven”. Het ouderenbeleid moet zich daarop richten en ondersteuning bieden waar dat nodig is.” Wethouder Karsten Klein is in de Verenigde Staten op uitnodiging van het Amerikaanse National Center for Creative Ageing. Hij spreekt vandaag over zijn visie in Washington DC op een conferentie over de kansen van vergrijzing. Den Haag is als eerste stad in Nederland aangesloten bij de ‘Age Friendly Cities‘ van de World Health Organisation (WHO).

Wethouder Klein: “De samenleving verandert. Ouderen willen, na hun werkende leven actief blijven, reizen, bewegen, blijven meehelpen en meedenken. Naast het verlenen van zorg en het bestrijden van eenzaamheid, richten we ons beleid vooral op verbinden en geestelijk en creatief activeren van de generatie die nu oud wordt. Volgens Klein is één van de manieren om ouderen te verbinden het ondersteunen van vrijwilligersinitiatieven. Karsten Klein: “Den Haag heeft geïnvesteerd in manieren om mensen bij elkaar te brengen die ergens hulp bij nodig hebben en mensen die anderen graag helpen. Er zijn inmiddels veel vrijwilligers, wat aangeeft dat hier een duidelijke behoefte ligt.” De website www.denhaagdoet.nl/burenhulp trekt inmiddels veel bezoekers.

Mentaal sterk

Volgens Klein is mentale kracht een belangrijk doel: “Ouderen willen zichzelf kunnen zijn. Zo lang als mogelijk thuis blijven wonen. Geen last zijn voor anderen. Toch komt ouderdom met gebreken. Sommigen krijgen te maken met het verlies van een partner, sommigen met ziekte waardoor zorgbehoeften hen weer afhankelijk maken en isoleren. Een sterke, actieve geest met een netwerk kan meer aan en is minder snel afhankelijk of eenzaam. Juist innovatie kan een rol in spelen om die zelfstandigheid en dat contact te bevorderen.” Klein wil dat Den Haag alles doet om de zorg te innoveren en daarmee voor ouderen beter te maken. “Woningen kunnen uitgerust worden met electronische en mechanische toepassingen die het voeren van een huishouden ondersteunen. Op deze manier kunnen ouderen langer zelfstandig wonen. Samen met ouderen wil ik bekijken welke technische ondersteuning daaraan het meeste bijdraagt”.

Seniorvriendelijk

Den Haag is de eerste Nederlandse stad die door de wereldgezondheidsorganisatie WHO is opgenomen in het netwerk van seniorvriendelijke steden. Voor toelating moet je voldoen aan een aantal voorwaarden op het gebied van seniorvriendelijkheid. Klein: “Initiatieven als de Haagse Community tegen Eenzaamheid, waarin bedrijfsleven en andere organisaties samen optrekken tegen eenzaamheid, laat zien dat je als samenleving allemaal kunt meehelpen ouderen betrokken, verbonden en actief te houden.”

Bron: Gemeente Den Haag

Vorig artikelSoa-zelftesten populair – aanbod veelal onbetrouwbaar
Volgend artikelDraagbare tester voorkomt MRSA bacterie-uitbraken in ziekenhuizen
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.