Huisartsen: Nu alle hens aan dek!

0
893

Vorige week bleek het eens te meer uit de verwijzingen in de Miljoenennota: we hebben de afgelopen anderhalf jaar met z’n allen echt een ruk aan het roer weten te geven. Onze positie is gelijkwaardiger, de bureaucratie wordt teruggedrongen en het kwaliteitsdenken is aan het kantelen. Precies die punten die centraal stonden in het Manifest dat we maart 2015 op de deuren van ministerie en verzekeraars spijkerden.

Niet terugdobberen

Toch zijn wij er nog lang niet. Sterker: we moeten zelfs alert zijn dat we niet stilaan terugdobberen naar het oude vaarwater. Dat vraagt scherpte van ons én van jullie. Bespeur je in je praktijk dat de bureaucratie toch weer haar kop op steekt? Dicteren de zorgverzekeraars toch weer ouderwets de onderhandelingen? Is de aanpak van het kwaliteitsbeleid wel daadkrachtig genoeg? Bespreek deze punten dan expliciet met je collega’s, in je zorggroep en in je regio. Bovendien, meld het op de site van alle bij de verandering betrokken instanties. En – last but not least – laat het ook òns weten, met een mailtje naar ervaringen@hetroermoetom.nu. Jullie  ervaringen laten zien waar het roer vast loop, en wat beter moet. Mailen dus!

Borgen en verbeteren

Maar er is meer nodig dan signaleren. De komende maanden is gezamenlijke actie cruciaal. Om te borgen wat we bereikt hebben, terugval te voorkomen en het pad te effenen naar verdere verbeteringen. Dit najaar zijn er namelijk weer ledenvergaderingen van alle bij het huisartsenwerk betrokken beroepsorganisaties: LHV, NHG en Ineen. Tijdens díe vergaderingen moeten we onze gezamenlijke nieuwe koers bestuurlijk vastgelegd zien te krijgen! Hoe pakken we dat aan?

Dicht bij huis

Het vastleggen van de nieuwe koers begint dicht bij huis, in de vergaderingen van onze eigen Kringen en zorggroepen. Als kompas bij die besprekingen kunnen de visies op kwaliteit en chronische zorg dienen, die we als actiecomité eerder hebben opgesteld. Die geven voldoende aanleiding om met elkaar de vragen te stellen die gesteld moeten worden, zoals: hoe wil ik chronische zorg  bieden? Hoe zie ik dat gefinancierd? Moet eerst mijn persoonlijk functioneren als huisarts gewaardeerd worden en dan pas de praktijk-organisatie? En wat wordt de rol van de zorggroepen? Veranker vervolgens de antwoorden op die en andere voor jullie belangrijke vragen in jullie regionale visie.

Kleur bekennen

Aan de regiobestuurders om die heldere boodschap mee te nemen naar de algemene ledenvergaderingen van de verschillende beroepsverenigingen. Een boodschap die dan tijdens deze bijeenkomsten – hopelijk door vele afgevaardigden samen – oorverdovend duidelijk wordt overgebracht aan de verenigingsbesturen. Ze zullen kleur moeten bekennen. En dat komende dagen al, tijdens de Tweedaagse van Ineen (28 en 29 september), gevolgd door de ledenvergaderingen van de LHV (8 november) en het NHG (1 december).

Zo zorgen we er gezamenlijk voor dat de verenigingen die ons vertegenwoordigen zich committeren aan een visie die in lijn is met het Manifest dat we anderhalf jaar geleden als 8000 beroepsgenoten samen ondertekenden.
Bron: Actiecomité Het Roer Moet Om

Vorig artikelSlangengif als geneesmiddel
Volgend artikelPrioriteiten en beleidswijzigingen voor de zorgsector voor het komend jaar
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.