Ouders en kinderopvang hebben recht op duidelijkheid vaccinatiegraad

Array

Kinderdagverblijven moeten ouders verplicht informeren over de aanwezigheid van ongevaccineerde kinderen. Dat geeft ouders de mogelijkheid het risico op besmetting van hun eigen kinderen af te wegen. Dit is een maatschappelijk probleem: ouders en kinderopvang hebben recht op duidelijkheid.Of kinderdagverblijven niet-ingeënte kinderen mogen weigeren, is een punt van discussie waar de politiek uitspraak over moet doen.

In forums op internet zijn vele voor- maar vooral ook nadelen van vaccineren te vinden waarvan de waarheid discutabel is. “Als de overheid overtuigd is van haar Rijksvaccinatieprogramma dan moeten zij zich op basis van bestaand wetenschappelijk onderzoek hun standpunt proactief duidelijk maken en niet afwachten tot het aantal niet ingeënte kinderen de kritische grens nadert”, aldus Gjalt Jellesma, voorzitter van BOinK.

Proactieve rol voor politiek

Aanleiding was de vraag of kinderopvangorganisaties kinderen die niet zijn ingeënt, mogen weigeren stond hierin centraal. BOinK, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang en Peuterspeelzalen, constateerde twee en een half jaar geleden al een trend. Nu blijkt dat het aantal inentingen – met name buiten de gemeenschap die op basis van geloofsovertuiging kiest om niet in te enten – wederom is gedaald. BOinK vroeg de politiek standpunt te nemen en pleit voor een transparant beleid.

Of kinderdagverblijven niet-ingeënte kinderen mogen weigeren, is een punt van discussie waar de politiek uitspraak over moet doen. In forums op internet zijn vele voor- maar vooral ook nadelen van vaccineren te vinden waarvan de waarheid discutabel is. “Als de overheid overtuigd is van haar Rijksvaccinatieprogramma dan moeten zij zich op basis van bestaand wetenschappelijk onderzoek hun standpunt proactief duidelijk maken en niet afwachten tot het aantal niet ingeënte kinderen de kritische grens nadert”, aldus Gjalt Jellesma, voorzitter van BOinK.

Recht op transparantie
BOinK pleit voor transparantie ten opzichte van het onderwerp en zet graag aan tot een maatschappelijk debat. “Als je kind naar een opvang gaat waar kinderen zitten die niet zijn ingeënt, dan heb je recht op die informatie”, vindt BOinK. “Op basis van die informatie kunnen ouders hun keuze maken. Als iemand het recht heeft zijn kind niet in te enten, dan moet je als ouder ook de keus kunnen maken je baby niet aan dat risico bloot te willen stellen.

Uit een een rondgang door de Tweede Kamer van het AD blijkt een meerderheid achter het voorstel van BOinK te staan, dat pleit voor mee transparantie voor ouders. Voordat kinderen worden geplaatst, vragen veel crèches al wel aan de ouders hoe het staat met de inentingen. Maar ze delen de informatie niet standaard met de andere ouders.

PvdA, CDA, D66, GroenLinks en PVV. vinden ook dat ouders goed geïnformeerd moeten zijn of kinderen van anderen ingeënt zijn. Want kinderen lopen veel risico bij een uitbraak. De partijen verschillen nog wel van mening over de manier waarop ouders geïnformeerd moeten worden.

Bron: BOink & AD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen