Mensen in instellingen vaak onnodig aanvullend verzekerd

0
613

Mensen in een verpleeghuis of een instelling hebben vaak onnodig een uitgebreide aanvullende zorgverzekering. Dat blijkt uit een uitzending van het AVROTROS-consumentenprogramma Radar. Deze mensen krijgen vaak vanuit de Wet Langdurige Zorg (Wlz) al veel zorg vergoed. Zo wordt bijvoorbeeld de tandarts en de benodigde fysiotherapie meestal al betaald vanuit de Wlz. Uit een enquête van het Radar Testpanel blijkt dat 64% van de mensen in een verpleeghuis of instelling een aanvullende zorgverzekering heeft. Vaak zijn de zaakwaarnemers van deze mensen niet goed op de hoogte van het feit dat veel van deze aanvullende zorg al door de Wlz gedekt wordt.

Onduidelijkheid

Er is veel onduidelijkheid over welke zorg er wel of niet door de Wlz wordt betaald. Daarom roept de VGN, de brancheorganisatie van instellingen, op tot een eenduidig beleid, zodat er meer helderheid is over wat er wordt vergoed. Illya Soffer, directeur van Ieder(in), de belangenbehartiger van mensen met een beperking, zegt in de reportage van Radar dat er ook partijen zijn die belang hebben bij deze onduidelijkheid: “Het is voor verzekeraars niet erg als mensen verzekeringen afsluiten die misschien niet nodig zijn”.

Zorgverzekeraars benadrukken dat lang niet alle aanvullende zorg vanuit de Wlz betaald wordt. Het kan dus zijn dat er wel degelijk mensen zijn die onder de WlZ vallen die wel baat hebben bij een aanvullende zorgverzekering.

Vorig artikelPseudonimiseer en jb Lorenz bundelen kennis en expertise
Volgend artikelJongeren met goede band ouders beginnen later aan seks
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.