Revalidatiepatiënten massaal afgewezen door CZ en Zorg en Zekerheid

Array
Zorgverzekeraars ondermijnen autonomie van arts

Zorgverzekeraars CZ en Zorg en Zekerheid (ZeZ) zijn door de landelijke keten van revalidatieklinieken OCA en een aantal gedupeerde patiënten  voor de rechtbank gedaagd. Reden is dat CZ en ZeZ vrijwel alle aanvragen voor behandeling van patiënten zonder enige reden afwijzen.

Daarnaast schenden CZ en ZeZ de privacy van patiënten door zeer persoonlijke informatie op te eisen die normaliter tot het medisch beroepsgeheim van de behandelend arts behoort. De zaak dient op dinsdag 20 december a.s. bij de rechtbank in Breda.

‘We zitten in de vreemde situatie dat patiënten met een indicatie voor medisch specialistische revalidatie bij CZ en ZeZ nul op het rekest krijgen, terwijl patiënten met exact dezelfde indicatie bij andere zorgverzekeraars vrijwel meteen toestemming krijgen om in behandeling te komen’, stelt mr. Koen Mous van Dirkzwager Advocaten in Nijmegen namens de revalidatiekliniek en patiënten.

Verpleegkundige op stoel van specialist

‘De zorgverzekeraar stelt de indicatiestelling door de revalidatiearts ter discussie, vaak zonder enige motivering. Zij gaat daarmee op de stoel van de behandelend medisch specialist zitten die op basis van een uitgebreide intake tot de indicatie is gekomen. Het oordeel van de behandelend specialist lijkt opeens geen waarde meer te hebben. Opvallend is dat bij de betreffende zorgverzekeraars de beoordeling wordt gedaan door personen die zelf géén revalidatiearts zijn. Soms zijn het zelfs niet eens artsen. Toch menen zij iets te kunnen zeggen van het professionele oordeel van de revalidatiearts. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling en daarom gaan we naar de rechter’, vervolgt Mous.

Talrijke revalidatie-instellingen worden geconfronteerd met deze structurele manier van afwijzen. De problematiek speelt met name bij revalidatieklinieken die niet door CZ en ZeZ gecontracteerd zijn. Mous: ‘Dit is de zoveelste poging van de zorgverzekeraars om de toegang tot de niet-gecontracteerde zorg te belemmeren.’

Intussen wachten honderden patiënten met ernstige klachten tevergeefs op behandeling. Het gaat om een kwetsbare groep patiënten die door de houding van CZ onnodig moeten lijden. Nederland telt 2,2 miljoen mensen met chronische pijn. 650.000 mensen kampen met de gevolgen van kanker. Voor velen van hen is revalidatie van groot belang om weer aan het maatschappelijke leven te kunnen deelnemen.

Martin van Putten

Recente artikelen