Plastisch chirurgen: aantal vuurwerkslachtoffers daalt licht

Array
Nog steeds vaak kinderen slachtoffer van (illegaal) vuurwerk.

Het aantal vuurwerkslachtoffers met ernstig handletsel lag tijdens de afgelopen oud-en-nieuwviering lager dan vorig jaar. Dat concludeert de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) op basis van een onderzoek naar het aantal slachtoffers en de ernst van vuurwerkletsel. Rond de jaarwisseling van 2016 hebben plastisch chirurgen 33 patiënten met letsel door vuurwerk behandeld, tegen 52 vuurwerkslachtoffers in 2015 en 69 in 2014. Het beleid om (verkeerd) vuurwerkgebruik in te dammen lijkt zodoende enigszins haar vruchten af te werpen, hoewel de ervaring van afgelopen jaren leert dat het aantal slachtoffers nog tot eind januari flink kan oplopen.

Ook dit jaar was illegaal vuurwerk weer de grootste boosdoener van zwaar handletsel. Van de 33 letsels was ongeveer twee derde het gevolg van een ongeluk met illegaal vuurwerk. Bovendien waren er dit jaar wederom veel jonge vuurwerkslachtoffers: bijna de helft van de patiënten was jonger dan 18 jaar. Plastisch chirurg Annekatrien van de Kar blijft daarom namens de NVPC pleiten voor ingrijpende maatregelen zoals een verbod op consumentenvuurwerk en de aanpak van illegaal vuurwerk: “Slachtoffers zoals deze kinderen zijn zich vaak onvoldoende bewust van de risico’s van vuurwerk, maar kampen wel de rest van hun leven met de gevolgen ervan.”

Vuurwerkletsel rond oud en nieuw

Plastisch chirurgen uit heel Nederland registreerden de ernstigste gevallen van vuurwerkletsel rond oud en nieuw op de Spoedeisende Hulp (SEH). Ze zagen slachtoffers met zeer ernstige handletsels, brandwonden aan de handen en over het gehele lichaam en letsels aan weke delen. In totaal werden er 33 patiënten behandeld. 28 keer had de patiënt het vuurwerk zelf afgestoken, vijf keer ging het om een omstander. De overgrote meerderheid van de vuurwerkletsels is het gevolg van knalvuurwerk, slechts 6 keer was er sprake van een ongeluk met siervuurwerk. In totaal zijn er de afgelopen dagen 25 vingers geamputeerd. Een groot deel van de slachtoffers is minderjarig (45%). Onder hen bevond zich ook een aantal zeer jonge kinderen.

Traditiegetrouw waren veruit de meeste slachtoffers van het mannelijke geslacht, maar deze jaarwisseling waren er tevens drie vrouwelijke vuurwerkslachtoffers, waarvan twee omstanders. Bovendien was nog steeds het grootste deel van het letsel het gevolg van illegaal vuurwerk, hetgeen de noodzaak om de import en het gebruik van illegaal vuurwerk tegen te gaan alleen maar verder vergroot.
NVPC blijft pleiten voor strengere overheidsmaatregelen
Hoewel het aantal slachtoffers door vuurwerk iets lijkt terug te lopen, blijft de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) vanwege de ernstige gevolgen voor individuele patiënten pleiten voor ingrijpende maatregelen van de overheid. De NVPC ziet dat de gevolgen van vuurwerkletsel nog steeds worden onderschat, terwijl vuurwerkslachtoffers vaak moeten leven met chronische pijn of zelfs blijvende arbeidsongeschiktheid. Annekatrien van de Kar van de NVPC denkt dat de tijd rijp is voor de overheid om door te pakken: “Als het aan de NVPC ligt, verbiedt de overheid het consumentenvuurwerk en zet ze nog sterker in op de strenge controle en aanpak van illegaal vuurwerk. De ernst van de letsels voor de individuele patiënt, maar ook de maatschappelijke gevolgen, wegen zwaarder dan de wens van sommige particulieren om zelf vuurwerk af te mogen blijven steken.”

Bron: NVPC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen