Verspilling voeding Radboudumc mede door FoodforCare gedaald tot 11%

Array

Afgelopen week berichtte de NOS dat voedselverspilling in ziekenhuizen de helft minder kan. Sinds 2012 is de verspilling van voeding voor patiënten in het Radboudumc gedaald van 40 tot 11%. Het Radboudumc heeft in de periode van 2012-2014 al forse stappen gezet qua dervingsreductie (van 40 naar 25%), zoals het verkleinen van de portiegrootte en door de reservemaaltijden tot een minimum terug te brengen. Vervolgens zijn de verspillingscijfers verder gedaald tot 11% in samenwerking met FoodforCare. Deze daling wordt met name veroorzaakt doordat patiënten direct aan het bed hun eten kunnen kiezen en er meerdere keren per dag kleinere gerechtjes worden aangeboden.

De 800 gerechtjes van FoodforCare zijn, in tegenstelling tot diverse diepvries concepten, speciaal ontwikkeld met verse, gezonde ingrediënten en bevatten belangrijke voedingswaarden die voor de individuele patiënt en zijnVan herstel belangrijk zijn. Patiënten krijgen gedurende de dag op zeven eetmomenten kleine, smaakvolle gerechten geserveerd gedifferentieerd naar alle patiënt/dieetgroepen. De patiënt heeft per ronde de keuze uit drie verschillende gerechten, die op gastvrije wijze worden aangeboden.

Patiënt kiest op moment van serveren

FoodforCare leidt ertoe dat er een gesprek plaatsvindt tussen patiënt en de -door FoodforCare opgeleide- voedingsassistent, waarbij gezamenlijk gekozen wordt voor een gerecht. Daar de patiënt ter plekke kiest waar hij zin in heeft wordt de derving enorm beperkt. Tevens wordt kennis opgebouwd door registratie van alle gerechten. Hierbij wordt zowel inzichtelijk wat de populaire gerechten zijn als ook wat de daadwerkelijke intake is qua voedingswaarden.

Uit het patiënttevredenheidsonderzoek blijkt dat patiënten FoodforCare met een 8,6 (voeding) en zelfs met een 9,5 (service door voedingsassistent) waarderen. Op dit moment wordt FoodforCare op alle 21 afdelingen van het Radboudumc en in het Amalia kinderziekenhuis aangeboden.

Het concept wordt wetenschappelijk onderzocht om te evalueren of FoodforCare ook bijdraagt aan optimale voedingsinname De eerste resultaten volgen nog. FoodforCare is een initiatief van jonge (AYA) kankerpatiënten, Radboudumc en Maison van den Boer.

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen