Buschauffeurs worden getraind in omgang met personen met dementie

0
1257

Connexxion wil in het zorgvervoer beter kunnen inspelen op mensen met dementie. Maandag 16 januari vond er bij Connexxion Zorgvervoer in Amsterdam daarom een ‘kick-off’ plaats met een eerste training voor 25 chauffeurs die werken in het zorgvervoer. Daarin leerden zij goed om te gaan met mensen met dementie. Na afloop van de training ontvingen de chauffeurs een certificaat.

Na de kick-off rolt het vervoersbedrijf de trainingen landelijk uit. Medewerkers kunnen de training online volgen. Daarnaast wordt in februari een aantal medewerkers geschoold om zelf collega’s te kunnen trainen.

Samen dementievriendelijk

De trainingen zijn onderdeel van de campagne ‘Samen dementievriendelijk’, een gezamenlijk initiatief van Alzheimer Nederland, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en het ministerie van VWS en is onderdeel van het Deltaplan Dementie. De initiatiefnemers willen de komende vijf jaar Nederlanders bewust maken van dementie. Het doel is dat mensen dementie niet alleen weten te herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger.

Aantal mensen met dementie in zorgvervoer groeit

Als grootste aanbieder van zorgvervoer wil Connexxion dit vervoer nog beter afstemmen op de reiziger. “Connexxion wil dat iedereen met een goed gevoel kan reizen en dat het zelfstandig reizen mogelijk is en blijft, ook voor mensen met dementie”, vertelt Managing Director Michiel Wildschut. “Dit initiatief past binnen het onderscheid dat wij bieden tussen het reguliere vervoer en het vervoer van mensen die meer begeleiding nodig hebben. Bijvoorbeeld door niet halverwege de rit af te wijken van de afgesproken bestemming als een passagier impulsief besluit op een andere locatie afgezet te willen worden. De kans bestaat dat iemand dan gaat dwalen. Dat moet je niet willen. En ook moeten mensen met dementie een warme overdracht krijgen: chauffeurs moeten hen ophalen bij de deur en ook persoonlijk afzetten.”

Nienke van Wezel, projectleider van Samen dementievriendelijk is blij met deze ontwikkeling bij Connexxion: “Het aantal mensen met dementie groeit. Dus ook het aantal mensen met dementie dat mobiel wil zijn. Dan is het een hele geruststelling als een chauffeur dementie herkent en bijvoorbeeld goed heeft gecheckt of iemand op de goede plek wordt afgezet”.

Branchetrainingen

Inmiddels hebben zich bij Samen dementievriendelijk tientallen organisaties en bedrijven gemeld voor een training hoe goed om te gaan met mensen met dementie. Naast een basistraining zijn er branchetrainingen ontwikkeld die inspelen op specifieke situaties. De medewerkers van Connexxion volgen de branchetraining ‘In de taxi’. Andere dementievriendelijke trainingen zijn ‘In de winkel’ en ‘Op het gemeentehuis’. In 2017 worden nog meer branchetrainingen ontwikkeld.

Bron: Connexxion