Rol van binnenkant neus bij herkennen infecties

De resultaten in dit proefschrift gaan verder dan het beschrijven van het effect van e?e?n prikkel op e?e?n celtype. Het laat zien dat de complexe samenstelling van de omgeving waarin wij leven, invloed heeft op hoe wij deze omgeving waarnemen en erop reageren. Verder tonen de beschreven resultaten aan dat ziektebeelden zoals allergie en neuspoliepen invloed hebben op hoe wij op de omgeving reageren en op hoe signalen uit de omgeving, via het epitheel, aan de overige cellen van het immuunsysteem worden doorgegeven.

Neusepitheel

De laatste jaren is duidelijk geworden dat naast de al uitgebreid bestudeerde afweercellen ook het epitheel een belangrijke rol vervult. Gelegen aan de buitenzijde van ons lichaam is het neusepitheel vaak het eerste celtype dat met potentiële gevaren in aanraking komt. Het vormt niet alleen een passieve barrie?re, maar dankzij een heel scala van receptoren kan het gevaren herkennen en er vervolgens op reageren. Het proefschrift geeft een overzicht van wat er van de actieve rol van epitheel bekend is in relatie tot allergie.

Dhr. K. Golebski: ‘Regulation and cross-talk between environmental triggers
of local immune responses in airway epithelial cells’.
Promotor: prof. dr. W.J. Fokkens Co-promotor: dr. C.M. van Drunen
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 12.00 uur

 

Bron: UvA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen