Binnen één dag een second opinion voor patiënt met hersentumor

Array

Het VUmc Hersentumorcentrum Amsterdam opent per 1 februari a.s. een second opinion spreekuur. Hier kunnen patiënten met een hersentumor binnen één dag een volledige screening en advies krijgen over hun medische behandeling.

Expertise delen

Het VUmc Hersentumorcentrum Amsterdam is sinds 2015 erkend als Europees expertisecentrum. “Als expertisecentrum zien wij het als onze taak om ook patiënten van andere ziekenhuizen een behandeladvies te kunnen bieden, als daar behoefte aan is bij de patiënt of de behandelend neuroloog. De diagnose hersentumor roept namelijk veel onzekerheid op bij zowel patiënten als hun familieleden. Zij zoeken naar houvast en een second opinion kan daarbij helpen. We hebben onze manier van werken zo aangepast dat we deze patiënten efficiënt kunnen helpen door alle afspraken op één dag te plannen. Dat is extra van belang als patiënten uit een andere regio komen”, aldus prof. dr. W.P. Vandertop, hoofd neurochirurgie bij VUmc.

De snelle screening en het behandeladvies binnen één dag wordt mede mogelijk door de verhuizing naar een nieuwe locatie in de polikliniek met een grotere capaciteit. Ina van der Meulen – mede-oprichter van LEVENXL en hersentumorpatiënt – over het initiatief: “De diagnose hersentumor is heftig. Als patiënt helpt het om snel duidelijkheid te krijgen over de diagnose en behandeling. Het gaf mij een goed gevoel dat ik een behandeladvies op maat kreeg, waar specialisten, elk vanuit hun eigen vakgebied, bij betrokken zijn geweest.

Combinatiespreekuur

De medisch specialisten van alle benodigde disciplines (neurologie, neurochirurgie, medische oncologie, neuroradiologie en radiotherapie) werken al jaren samen in een zogenoemd combinatiespreekuur op maandag en woensdag, waarbij zij worden bijgestaan door twee verpleegkundig specialisten neuro-oncologie. Vanaf 1 februari 2017 zal er elke vrijdag een second opinion spreekuur zijn.
Op het second opinion spreekuur doorlopen patiënten de volgende stappen:

  • In de ochtend (tussen 8.00 – 12.00 uur) heeft de patiënt een intakegesprek met een van de neuro-oncologen. Indien nodig wordt er een extra MRI-scan gemaakt.
  • Tussen de middag (tussen 12.30 – 13.30 uur) is er een multidisciplinair overleg met alle betrokken specialisten.
  • Na dit overleg (rond 13.30uur) krijgt de patiënt een behandeladvies op maat in een gesprek met de neuro-oncoloog. Ook kan er een gesprek met de internist-oncoloog, de neurochirurg, en/of de radiotherapeut plaatsvinden. Daarna wordt de patiënt met een advies terug verwezen naar de eigen behandelaar.

Voor meer informatie zie www.vumc.nl/hersentumorcentrumamsterdam

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen